/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Ff7cd55ed7f1e4cf76566b13924cb0f3e.jpg)
Як зварити ідеальні яйця, щоб не лускалися й легко чистилися: насправді секрет дуже простий
Як зварити яйця, щоб не лускалися й легко чистилися / © pixabay.com
Багато хто вірить у поширений міф, що сіль у воді під час варіння робить шкаралупу міцнішою й вона не лускається. Насправді це не так, сіль жодним чином не впливає на міцність шкаралупи. Є інші, набагато простіші способи зварити ідеальні яйця без тріщин.
Чому лускається шкаралупа
Основна причина цієї проблеми — різкий перепад температур. Якщо дістати яйця прямо з холодильника й кинути в киплячу воду, вони майже завжди лускатимуться. Щоб цього уникнути, потрібно заздалегідь дістати їх із холодильника та дати нагрітися до кімнатної температури.
Як правильно варити яйця, щоб були цілими
-
Кладіть їх у холодну воду й доводьте до кипіння поступово. Це дозволить шкаралупі адаптуватися до нагрівання.
-
Використовуйте яйця не першої свіжості. Зовсім свіжі, яким 1-3 дні, чистяться важче, бо білок щільно прилягає до оболонки. Яйцям тижневої давності вже легше відділятися від шкаралупи.
-
Одразу після варіння помістіть їх у крижану воду. Різкий перепад температур допоможе білку стиснутися й легко відділитися від шкаралупи.
Які міфи про сіль під час варіння яєць
-
Легше чистити — неправда, чищення залежить від свіжості яйця, а не від солі.
-
Яйця не тріснуть — також неправда, ключовим є поступове нагрівання.
-
Вода закипить швидше — технічно так, але навіть столова ложка солі майже не впливає на процес.
Коли сіль справді потрібна під час варіння яєць
Єдина корисна функція солі — діяти як «рятівна подушка». Якщо яйце все ж трісне, білок за контакту з гарячою солоною водою швидко згортається й запечатує тріщину, що не дає йому витікати далі.
Данило Жасан / worldboxingliverpool.comЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →