Що їсти для здоров’я кишківника: список фруктів з високим вмістом клітковини
Шлунково-кишковий тракт є основою імунітету людини та загального самопочуття. Але часто ми самі шкодимо йому, вживаючи продукти, які руйнують мікрофлору, викликають запалення та погіршують травлення. Які продукти шкодять кишківнику та які фрукти покращать його роботу – у матеріалі Коротко про.
За словами лікаря-гастроентеролога Дмитра Скрипника,чистий кишківник сприяє нормальному функціонуванню всієї травної системи. Лікування ж кишківника може включати дієту, пробіотики та медикаментозну терапію. Тож краще за все регулярно слідкувати за своїм харчуванням, чистити кішківник і не чекати, поки почнуться болі.
- Люди часто вважають, що якщо вони не відчувають болю – з кишківником усе добре. Але зміни в мікробіомі відбуваються непомітно, і саме харчування є ключем до профілактики більшості хвороб, – зазначає лікар.
Що їсти для здоров’я кишківника
Прийшла весна і вже зовсім скоро на наших столах з’являться фрукти. Тож лікарі радять не упускати ці можливості і «прочистити» свій кішківник природніми методами. І найбільш корисними для цього будуть фрукти з високим змістом клітковини:
Яблука. Вони є одним із найкращих джерел розчинної клітковини, зокрема пектину, який підтримує здоров’я кишківника. Пектин служить живильним середовищем для корисних бактерій у товстій кишці, сприяючи росту мікрофлори, зменшенню запалення та нормалізації випорожнення. Щоб отримати максимум користі, важливо їсти яблука разом зі шкіркою, оскільки саме в ній зосереджена найбільша кількість клітковини.
Груші. Багаті на клітковину, зокрема на її розчинну та нерозчинну форми. Такий баланс сприяє ефективному просуванню їжі через травний тракт, попереджає закрепи та допомагає регулювати діяльність кишківника. Регулярне вживання груш покращує мікробіом і стимулює ріст корисних бактерій, особливо біфідобактерій.
Авокадо. Ще один фрукт із надзвичайно високим вмістом клітковини. У 100 грамах міститься понад 6 грамів переважно нерозчинної клітковини, яка допомагає «очищати» кишківник, сприяючи регулярності дефекації. Окрім того, авокадо містить здорові жири, які поліпшують засвоєння жиророзчинних вітамінів та зменшують запалення в кишечнику.
Банани. Сприяють здоров’ю кишківника завдяки вмісту резистентного крохмалю — особливо в недостиглих плодах. Цей тип крохмалю не перетравлюється в шлунку, а слугує їжею для кишкової мікрофлори. Крім того, банани добре заспокоюють слизову кишківника, знижують подразнення та сприяють кращому травленню.
Ягоди - малина, ожина, чорниця. Містять не лише багато клітковини, а й поліфеноли, які мають протизапальну дію. Ягідна клітковина активізує перистальтику кишківника і водночас створює сприятливе середовище для росту корисної мікрофлори. Регулярне вживання ягід допомагає підтримувати здоровий баланс кишкових бактерій, особливо при нестабільному травленні.
Сливи. Корисні як свіжі, так і сушені. Вони відомі своїм природним проносним ефектом. Це завдяки поєднанню клітковини і сорбіту, який утримує вологу в кишківнику, стимулюючи дефекацію. Вони особливо ефективні при закрепах і є природним засобом для підтримки регулярності випорожнення.
Сливи корисні як свіжі, так і сушені. Фото: pexels.com
Ківі. Містить унікальний фермент — актинидин, який разом із клітковиною стимулює травлення. Цей фрукт добре засвоюється, м’яко очищує кишківник і покращує рух їжі в шлунково-кишковому тракті. Крім того, ківі позитивно впливає на баланс корисної мікрофлори, що підтверджено в клінічних дослідженнях.
Фініки. Це натуральне джерело як клітковини, так і поліфенолів. Завдяки своїй структурі вони допомагають «вимітати» залишки їжі з кишечника, покращують роботу м’язів кишківника та сприяють зниженню запалення. Фініки також можуть бути корисними при синдромі подразненого кишківника, якщо споживати їх у помірній кількості.
Лікарі наголошують: фрукти з високим вмістом клітковини є доступним і ефективним способом підтримувати здоров’я травної системи. Їх можна додавати до сніданку, салатів чи вживати як перекус, забезпечуючи організм необхідними речовинами для стабільної роботи кишківника.
Додаткові поради
- Пийте достатньо води – це допомагає клітковині правильно працювати.
- Уникайте переїдання та вживання їжі «на ходу».
- Додавайте у раціон кисломолочні продукти (кефір, йогурт без цукру) та квашену капусту – вони містять пробіотики.
- Включайте крупи грубого помелу, бобові, горіхи – вони підтримують мікробіом.
- Регулярна фізична активність стимулює перистальтику.
- Здоровий кишківник – це не лише про травлення. Це про настрій, імунітет, навіть якість сну. Якщо ви дбаєте про себе – почніть із тарілки», – підсумовує Скрипник.