/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fa8088c383f79da6a267bbd31a2d54632.jpg)
М'яка чи тверда їжа: вчені перевіряють, що змушує нас переїдати
Результати першого етапу роботи опублікували у журналі Nutrition Bulletin, інформує 24 Канал. Учасники дослідження отримували два типи меню: більш тверді страви з високим вмістом білка та м'які, калорійні страви.
Учені уже помічали, що більш м'які калорійні страви, які майже не потребують жування, споживаються швидше і у більшій кількості. Власне, це може призводити до переїдання та набору ваги, та досі було незрозуміло, що саме є шкідливішим – технологія обробки продуктів чи їхній склад.
Деталі експерименту?
У дослідженні Restructure учасники впродовж двох циклів по 14 днів харчувалися різними дієтами, розділеними двотижневою перервою:
- Тверда дієта – страви, які потрібно довше жувати. Здебільшого, ці продукти багаті на білок.
- М'яка дієта – швидко з'їдаються страви, більш жирні та м'які за текстурою.
Зауважте. До проєкту залучили здорових дорослих віком 21–50 років із нормальною вагою та апетитом.
Учасники отримуватимуть триразове харчування за встановленим меню, а на вихідні — готові набори додому. Перед і після кожного прийому їжі вони фотографуватимуть страви, зважуватимуть залишки та носитимуть спеціальні датчики для контролю активності та рівня цукру в крові. Також у них братимуть зразки крові та калу для аналізу мікробіома й гормонів.
Висновків ще немає?
Так, наразі можна говорити лише про гіпотези та попередні спостереження, але науково підтверджених результатів цього дослідження ще немає.
Головна мета експерименту – перевірити, чи допомагає тверда текстура та триваліше жування сповільнити переїдання і поліпшити обмін речовин, а також як змінюється щоденне споживання енергії, вага та метаболічні показники учасників.
Як час сніданку впливає на здоров'я?
- Нове дослідження показало, що пізній сніданок у літніх людей може бути пов'язаний з підвищеним ризиком передчасної смерті. Водночас цей фактор не є прямою причиною, а скоріше індикатором проблем зі здоров'ям у людини.
- Крім того, звичка пізно снідати частіше зустрічається серед людей з постійною втомою, депресією, проблемами із зубами, хронічними захворюваннями та генетичною схильністю до вечірнього хронотипу.