/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F10f4ee60637dd7f7c817275acd32ccdd.jpg)
Замкнути цикл: як працює комбо рослинництва та тваринництва
Замкнути цикл: як працює комбо рослинництва та тваринництва
Перехід із класичного виробництва на органічне потребує часу і терпіння. Виробники зазначають, що в перші роки не варто відразу розраховувати на 100% результат. Тому на початковому етапі органіка — це не про бізнес, а про філософію. Тож у цьому секторі залишаються ті, хто вірить у свою справу.
Ще однією тенденцією в органічному виробництві є комбінування підприємствами рослинництва та тваринництва, адже ці два напрями тісно взаємопов'язані для досягнення синергії та сталості.
45 років у органіці та інноваціях у землеробстві
Одне з найбільших органічних господарств України — ПП «Агроекологія» — розташоване на Полтавщині й має в обробітку до 8 тис. га. Сьогодні підприємство сертифіковане відповідно до стандартів ЄС 834/2007 та 889/2008 і продовжує вдосконалювати власні технології, зберігаючи баланс між традиціями та інноваціями.
Як розповів головний агроном ПП «Агроекологія» Сергій Козін під час онлайн-зустрічі органічних виробників і авторів навчального посібника «Органічне Землеробство», господарство вже 45 років працює без ЗЗР та мінеральних добрив.
«Обробіток ґрунту в нас не глибше 12–15 см. Сівозміна восьмипільна, основою є багаторічні трави, які є структураторами ґрунту та природними конкурентами бур’янів», — пояснює Сергій Козін.
Багаторічні трави, такі як люцерна та еспарцет, виконують одразу декілька функцій: контролюють ріст бур’янів, підтримують структуру ґрунту та забезпечують внесення азоту завдяки бульбочковим бактеріям.