/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fe6b1afcc65e5bb2f68849f73d5d03ca1.jpg)
На планеті знайшли унікальне дерево, яке пахне цукерками та десертами і цукровою ватою
Дерево / © T4
Під час осінньої прогулянки лісом можна раптом відчути неймовірно солодкий аромат карамелі, цукрової вати та імбирного печива. Джерелом цього запаху є не кондитерська, а особливе дерево — багряник японський, або кацура (Cercidiphyllum japonicum).
Про це пише Т4.
У Німеччині його навіть називають «kuchenbaum» — «дерево-пиріг». Це справжня ботанічна рідкість і жива скам’янілість, що росте на Землі вже мільйони років, з’явившись після вимирання динозаврів.
Секрет солодкого аромату ховається в хімічному складі листя. Від запаху карамелі відповідає органічна сполука мальтол, яку широко використовують у харчовій промисловості для надання продуктам характерного смаку. Мальтол присутній у листі дерева весь рік, але його концентрація найбільша саме восени. Коли листя змінює колір на золотистий, помаранчевий і червоний, цукри у ньому розкладаються, утворюючи багато мальтолу, і дерево наповнює повітря природним солодким ароматом.
© T4
З біологічної точки зору причина такого запаху досі не зовсім зрозуміла. Зазвичай солодкі аромати потрібні для приваблення запилювачів, але восени, коли листя опадає, це не має сенсу. Можливо, аромат кацури — це просто побічний ефект природних процесів у старіючому листі. Саме це робить прогулянку поруч із деревом особливою та незабутньою, дозволяючи насолодитися унікальним явищем природи.
Анна Трінчер / © instagram.com/annatrincher_officialЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →