/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Febf22232b0cc1d071a056e569014ac5b.jpg)
Чому авокадо темніють так швидко: учені розповіли, чи можна їсти потемнілі плоди
Кілька годин після того, як ви розрізали авокадо, м'якоть плоду починає темніти. Учені пояснили, чому темніє авокадо, і чи можна їсти такий плід.
За словами експертів, проблема полягає в тому, що в авокадо міститься такий фермент як поліфенолоксидаза (ПФО), пише LiveScience.
"Коли ви розрізаєте авокадо, ви піддаєте фермент у його клітинах впливу кисню", — каже консультант із субтропічних культур із Каліфорнійського університету Метью Фатіно.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
ПФО запускає реакцію фенольних сполук в авокадо з киснем. Ці сполуки є невеликим класом молекул, які мають антиоксидантні та ароматичні властивості. Після окиснення утворюється пігментована речовина меланін, яка в авокадо набуває коричневого відтінку.
Як відомо, цей процес окиснення руйнує плід.
"Авокадо дуже жирні, і людям подобається ця приємна, масляниста текстура. Тому коли ферменти вступають у реакцію з киснем, кремоподібний жир у плоді може почати гірчити", — додає експерт.
Але невелике потемніння м'якоті зовсім не означає, що авокадо необхідно викидати.
"Темнішою є тільки м'якоть, і ви можете зняти цей тонкий шар і насолодитися зеленою частиною під нею", — каже дієтологиня Сара Елсінг.
Перетирання м'якоті авокадо в пюре також допоможе приховати невелику гіркоту.
Також існує кілька способів уповільнити процес потемніння. Наприклад, багато експертів радять залишати кісточку всередині нез'їденої половини авокадо.
"Річ у тім, що кісточка закриває собою безліч клітин. Тому м'якоть може потемніти тільки навколо кісточки, але під нею авокадо залишатиметься зеленим", — додає Фатіно.
Але із залишками гуакамоле ситуація буде складнішою.
"Якщо розчавити авокадо, то воно темнітиме швидше, бо більша площа його поверхні контактуватиме з киснем", — пояснює експерт.
Дослідники радять накривати готовий гуакамоле харчовою плівкою або ж скласти в герметичний контейнер, щоб обмежити доступ кисню.
Інший спосіб зберегти авокадо свіжим довше полягає в зниженні його pH. Експерти радять додавати трохи соку лайма в гуакамоле.
"Лимонна кислота в лимоні або лаймі сповільнить окиснення. Видавіть трохи соку на м'якоть авокадо, щоб уповільнити процес потемніння", — підсумували дослідники.
Нагадаємо, вчені розповіли простий спосіб довше зберегти яйця свіжими. Існує думка про те, що перевертання яєць догори дном дає змогу довше зберігати їх свіжими — вчені розповіли, чи справді це так.