/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F0e518eec5ba8a1db2917f00b7eb02901.jpg)
Слиз і зіпсована консервація: яку поширену помилку роблять господині
Консервація / © www.freepik.com/free-photo
В українських господинь триває сезон заготівель на зиму. Найбільше пощастило тим, у кого все домашнє, бо так можна непогано зекономити. Та й продукти якісні та свіжі.
Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.
Блогерка розповіла про консервацію
Надія Пташка спускається до погреба. Тут стоїть стелаж, ущент заповнений консервацією.
Гостре, солоне, солодке й перчене — є, що хочеш, навіть компот із чорнобривців. А головне — все вирощене на власному городі. Надія пояснює: коли має запаси — їй спокійніше. Частину закруток також роздає родичам і друзям, а ще відсилає підписникам. Надія Пташка — блогерка, і кожен свій рецепт викладає у соцмережах.
Сьогодні вона хоче поділитися з ТСН одним зі своїх перевірених рецептів. До банок із прянощами та зеленню Надія вкладає понадрізувані домашні томати.
«5 однолітрових баночок. Тут у нас приблизно помістилося 3 кг зелених помідорчиків», — каже вона.
Для маринаду воду змішує з оцтом, цукром і сіллю. Усе це має закипіти.
«Якщо комусь пощастить знайти „Артемсіль“ — то взагалі супер. У мене така є, бо в мене ще з довоєнних часів залишилася», — каже блогерка.
Тим часом маринад уже приготувався, цим маринадом треба залити помідорчики.
Заповнені банки Надія ставить до каструлі з водою та стерилізує 15 хвилин від моменту закипання.
Те, що з сіллю — нині біда, підтверджує і біохімікиня Ольга Гуренко. Вона каже: на полицях зараз багато йодованої солі, і деякі господині помилково її беруть для консервування.
«Йод буде заважати бродінню молочнокислих бактерій. Він буде пригнічувати процеси бродіння. Як результат, овочі чи що ви там будете готувати — воно буде утворювати слиз і може зіпсуватися», — каже вона.
Радить звертати увагу експертка й на крупність помолу.
Чи корисна консервація
Вікторія Гончаренко — лікарка-ендокринологиня та сертифікована дієтологиня, каже:.
«Я не скажу, що консервація максимально шкідлива, але ті рецепти, які на сьогодні застосовують — вони дійсно можуть принести більше шкоди вашому організму, ніж користі».
Тож Вікторія радить вживати такі харчі в обмеженій кількості. А щоб зберегти якомога більше вітамінів, овочі, фрукти та ягоди краще заморожувати. Так у них максимально зберігається вітамін С. Можна також городину квасити. Але й тут є деякі обмеження. Ще один варіант — ферментовані овочі.
Яка вартість консервації
Якщо говорити про вартість, то томати, нагадує Надія, у неї були домашні. Часник і зелень теж.
«Якби я купила всі оці інгредієнти на базарі, з урахуванням баночок, кришечок, мені б стало по ціні 200 гривень. А якщо готувати вже готові — ну ви ж знаєте, які по супермаркетах ціни. Від 100 грн баночка і вище, одна, а тут ми законсервували 5», — каже Надія Пташка.
На цьому Надія Пташка зупинятися не планує, бо попереду у неї ще закрутки з залишків червоних помідорів, гарбузів, винограду та перцю, яких цьогоріч уродило щедро.
▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням: ТСН ДЕНЬ новини 8 жовтня. Трамп не привітав Путіна! АТАКА ШАХЕДАМИ зараз! Київ затягнуло туманом!
ЧС-2026 з футболу / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →