/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F81006aecdc180bb1e6a1717c3b247fbe.jpg)
Посуха у Франції змусила виноградарів вдатися до вирощування агави
Посуха у Франції змусила виноградарів вдатися до вирощування агави
Виноробне господарство Maison Chapoutier (Франція) почало вирощувати агаву замість винограду через тривалу посуху.
Про це повідомляє ICI.
Як розповів керівник проєкту Карель Обіно, у червні 2025 року висаджено 2 тис. рослин агави на площі 1 га у громаді Валліг’єр, поблизу Ремулена.
«Ми вирішили ризикнути і спробувати культуру, яка потребує мінімум води. На врожай доведеться чекати 10–15 років», – сказав він.
За словами Обіно, це одна з перших плантацій агави у Франції, створена за зразком мексиканських технологій. Відстань між рослинами становить 1 м, а посадкові ями ретельно підготовані, щоб забезпечити приживлення.
Агава, яка природно росте на сухих кам’янистих землях, типових для цього регіону, потребує мінімального зрошення і добре переносить посушливі умови. Єдиним ризиком для культури Обіно вважає можливі зимові заморозки.
Він нагадав, що Maison Chapoutier інвестувала у виноградники ще у 2015 році, але через зміну клімату частина угідь стала непридатною для вирощування цієї культури.
«Раніше тут було 35 га, тепер залишилося лише 20. Виноград страждає від спеки, тому ми шукаємо альтернативи», — пояснив фермер.