/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fef4cb88bb183bd773a23beeea812bf20.jpg)
Ціни на продукти злетіли до небес: що здорожчало найбільше під час війни
Продукти / © pexels.com
Від початку повномасштабного вторгнення Росії більшість базових продуктівв Україні суттєво здорожчали. Цей стрибок цін став прямим наслідком інфляції, знищення агрокомплексів та господарств, а також загального зниження виробництва.
Про це пише Слово і Діло.
Що подорожчало найбільше
Найбільш відчутно для гаманців українців зросла вартість яблук — аж на 281,3% Приблизно з 12,8 грн до 48,8 грн за кілограм. Майже вдвічі, на 110,3%, підскочила ціна на пачку вершкового масла. Тепер близько 110 грн за 200 грамів.
М’ясні продукти також стали «золотими»: свинина (ошийок) подорожчала на 103,2%, тобто до 251 грн/кг, а морожена риба — на 99,4%, до 206,8 грн/кг.
Як здорожчали продукти в Україні. Інфографіка: Слово і Діло. / © Слово і діло
Головні продукти: зростання на 60-90%
Ціни на більшість основних категорій товарів зросли на 60-90%:
-
Яловичина та куряче філе здорожчали приблизно на 76% та 85% відповідно.
-
Сало зросло в ціні на 85,3%, до 194 грн/кг.
-
Хліб пшеничний зріс на 75,9% до 59 грн. А батон на 65,7% до 30 грн став значно дорожчими.
-
Молочні продукти. Сметана подорожчала на 87,6%, а м’який сир — на 71,4%. Літр молока (2,6% жирності) коштує тепер на 64% більше.
-
Яйця зросли в ціні на 52,7% — десяток в середньому 54 грн.
Серед бакалії найбільше подорожчали рис — +82%. Також різні крупи: пшоно +46%, ячна +43,3%. Пшеничне борошно на +40,6%. Вартість соняшникової олії зросла на 36,4%.
Що подешевшало?
На тлі загального зростання, деякі продукти, навпаки, стали доступнішими. На четвертий рік війни здешевшала гречка — на 24,4%, до 36 грн/кг. Серед овочів у ціні впали буряк (-28,2%), капуста (-16,5%), цибуля (-5,8%) та морква (-2,2%).
Через шкоду, завдану весняними морозами, що знищили десяту частину фруктових садів, фермери зберуть менший урожай фруктів, але очікують, що ціни будуть вищими.
Наомі Воттс / © Getty ImagesЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →