Калина: користь і шкода для здоров’я, застосування
Калина - не тільки український символ щасливого сімейного життя, краси та любові. Її також часто називають «рослиною-лікарем», адже її складові здатні позитивно впливати на здоров’я. Дієтолог Галина Нєзговорова наголошує, що червона калина відома високим вмістом вітаміну С, якого в ягодах удвічі більше, ніж у цитрусових. Для забезпечення добової норми достатньо всього однієї столової ложки ягід.
Властивості калини
За словами Нєзговорової, калина має тонізуючу дію, яку порівнюють із кавою. Вживання ягід сприяє:
- зниженню холестерину в крові;
- нормалізації роботи серця;
- зниженню артеріального тиску;
- підвищенню гемоглобіну та профілактиці анемії;
- стимуляції апетиту та нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
- виведенню токсинів;
- покращенню сну;
- антибактеріальній та протизапальній дії.
Користь і шкода калини
- Вона допомагає при застудах, хронічних захворюваннях легенів, депресії, цукровому діабеті, проблемах шкіри та підвищеному потовиділенні, - наголосила дієтолог.
Проте, попри користь, існують і обмеження у вживанні цієї ягоди. Так, калина не рекомендується при гострому запаленні шлунку та кишечника, гіпотонії, подагрі, індивідуальній непереносимості, а також під час вагітності та лактації.
Калина - справжній символ України. Фото: pexels.com
Корисні властивості калини
Калина — справжнє джерело природної сили. Вона має жовчогінний і сечогінний ефект, допомагає очищати організм і підтримує роботу печінки.
У косметології ягоди цінують за омолоджувальну дію — засоби на основі калини підвищують пружність шкіри, освітлюють її та зменшують запалення. Також калина допомагає підтримувати емоційний баланс, зменшує прояви стресу й депресивних станів.
Як використовують калину
Ягоди збирають наприкінці осені, коли вони стають солодшими й втрачають частину гіркоти. Їх можна перетерти з цукром у пропорції 1:1, заморожувати — це прибирає гіркоту й зберігає максимум користі, або сушити, щоб отримати натуральний засіб для зимових чаїв. Відвар ягід допомагає при застуді й хронічних хворобах дихальної системи, а відвар кори — при проблемах зі шкірою, зокрема дитячому пелюшковому дерматиті.
Сік калини використовують як жовчогінний і сечогінний засіб, а також для покращення стану при цукровому діабеті. Відвар з калини з медом зміцнює імунітет і полегшує перебіг застуди. У косметології популярні маски та тоніки з калини — вони тонізують, живлять і омолоджують шкіру.
- Обов’язково покладіть кілька гілочок калини у морозильну камеру — вони стануть у пригоді взимку, коли організму особливо потрібна підтримка, - радить Нєзговорова.