/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F90a51ced3bf38d0d0f7ae45e01f37593.jpg)
Нуль чи смуговий обробіток: аграрії намагаються отримати більший прибуток з гектара
Нуль чи смуговий обробіток: аграрії намагаються отримати більший прибуток з гектара
Найголовніший ресурс в агровиробництві — вода. Максимально використати вологу, а також економити на пальному допомагають мінімальні технології обробітку ґрунту — no-till та strip-till. Багато аграріїв в умовах зміни клімату, постійних посух і дефіциту вологи обирають саме цей шлях.
18 років без плуга
Земельний банк господарства «Мрія», що на Київщині, складає 300 га. Уже 18 років весь обсяг земель обробляють без оранки. Останні п'ять років «Мрія» входить до десятки найкращих виробників пшениці в районі, отримуючи в середньому по 69 ц/га. На деяких полях вдається зібрати до 76 ц/га.
«Відмова від оранки не лише зупинила процес деградації ґрунту, а сприяє відновленню його родючості», — розповів власник та керівник господарства «Мрія» Михайло Войтовик під час тренінгу «Практичний досвід впровадження регенеративних практик в Україні».
Так, 2010 року вміст органічних речовин складав 3,7%, 2015 року — 4%, 2020-го — 4,1%. На різних полях спостерігається різна швидкість зростання органіки, але є тенденція до росту, тобто ґрунти оздоровлюються.
«Кожен відсоток органічної речовини додатково забезпечує 30 мм, а за деякими даними — 50 мм вологи на гектарі», — пояснює Михайло Войтовик.
Для цього потрібно, щоб у ґрунті була присутня біота. В ідеальному ґрунті може бути до 25 т/га живих мікроорганізмів. За класичної технології — це 2-3 т/га, на полях «Мрії» — 9-10 т/га.