MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду

У серпні 2025-го в Україні було пом'якшено правила перетину кордону: чоловікам віком 18-22 років дозволили вільно виїжджати за межі країни. Експерти відразу заговорили про відтік молоді з країни та негативний вплив на ринок праці, особливо на готельно-ресторанну сферу.

Чи так це насправді, чи чекає на ресторанний бізнес колапс і що сьогодні відбувається в цій галузі? Про це кореспондентка Коротко про поговорила з директором компанії «Ресторанний консалтинг» Ольгою Насоновою.

Про кадровий дефіцит

- Коли говорять про вплив на ринок праці, експерти насамперед прогнозують кадровий дефіцит у готельно-ресторанному бізнесі та ритейлі, де велика частка молодих співробітників. Чи можна сказати, що після пом'якшення правил виїзду на галузь чекає брак барменів, офіціантів, продавців? Наскільки критична ситуація?

- Не критична, але багато залежить від формату та географії. Насамперед на відтік співробітників скаржаться кав'ярні, де традиційно працює молодий персонал. Кавовий бізнес зростав кілька років поспіль, брав молодих співробітників без досвіду, швидко навчаючи їх, – ось звідси і йде відтік на рівні в середньому 20%.

– А як ситуація залежить від географії?

- У центрі України та великих містах відтік менший, на рівні 10-15%. У преміальних ресторанах взагалі жодних змін не помітили: по-перше, тут дуже рідко трапляється персонал такого юного віку, по-друге, зарплати досить високі. Дохід офіціанта разом із чайовими може досягати 1,5-2 тис. доларів на місяць – просто так з таких місць не йдуть.

Водночас на заході України відтік персоналу у ресторанній сфері сягає 30%. На мою думку, це пов'язано з «традиціями заробітчанства»: у багатьох українців із західної частини країни за кордоном працюють родичі, і їм легше зважитися на переїзд, оскільки вони їдуть не на пусте місце.

- Ви вже не перший рік говорите про те, що людей, які можуть і хочуть працювати у ресторанній сфері, стає дедалі менше. Чому?

– Головна проблема – це звуження бази для підбору персоналу, і почалася ця проблема ще за часів ковіда. Коли під час пандемії ресторани припиняли роботу, чимало співробітників почали пробувати себе в інших сферах, і у них вийшло. У громадське харчування вони вже не повернулися.

Потім почалася повномасштабна війна, почали виїжджати жінки. Ті, хто працювали кухарями у ресторанах, без проблем знайшли собі роботу за спеціальністю на новому місці навіть без знання мови.

Помітний відтік кондитерів із країни, більшість із яких - жінки. Кондитери можуть заробити в будь-якій країні без знання мови, що вони успішно і роблять. А замінити їх на ринку новими професіоналами непросто, адже навчання цій майстерності займає кілька років.

Так і вийшло, що за останні 5 років база для набору персоналу в ресторанній сфері скоротилася вдвічі. Непоодинокі ситуації, коли нові заклади не можуть відкритися тільки тому, що не набирається команда. Навіть популярні мережеві заклади шукають персонал для нових точок місяцями.

На відтік співробітників насамперед скаржаться кав'ярні, де працює молодий персонал. Фото: ФБ Ольга Насонова

Про зарплати

- Якщо вакансії закриваються повільніше, напевно, було б логічно піднімати працівникам зарплатню?

- Зарплати в HoReCa (сектор індустрії гостинності та громадського харчування. – Авт.) підвищуються протягом усієї війни. Для порівняння: якщо до повномасштабної війни кухар отримував 800-900 грн за зміну, то зараз – 1900-2000 грн за зміну. І це при тому, що ціни в ресторанах за цей час зросли на 40-50%, тобто ціни не встигають за зростанням зарплат персоналу та подорожчанням продуктів.

Професіоналів у цій сфері залучають не лише підвищенням зарплат, а й терпимим відношенням до різних «гріхів»: від запізнень до невиходів на роботу. Якщо звільняти за будь-які недоліки, працювати буде просто нікому.

- Є думка, що насамперед страждають бізнеси, які, прагнучи уникнути сплати податків, платили зарплати в конверті та наймали «зговірливішу» молодь…

- Ресторанний бізнес, напевно, найбільш «людиноємний», тобто тут працює дуже багато людей. Наприклад, для забезпечення роботи ресторану на 100 місць потрібно 30-50 осіб. Для порівняння, в IT-бізнесі, який за місяць генеруватиме приблизно такі ж гроші або навіть більше, знадобиться дві людини, в енергетиці – чотири.

Роботи-кухарі так і не з'явилися, а скрин-екрани для замовлень підходять хіба що для фастфудів і не рятують ситуацію. Для роботи в ресторані потрібна маса людей – на кухні, в залі, для прибирання, миття посуду і т.д. А чим більше людей потрібно, тим більша ймовірність, що багатьох не вистачатиме.

Щодо офіційних зарплат, то вони у бізнесі, де зазвичай чайові та відсотки від виручки, ніколи не були пріоритетом. Хоча роботодавцям загрожує великий штраф за неоформленого співробітника на робочому місці, чимало працівників не пов'язані із роботодавцями «офіційними відносинами», і навіть майбутні пенсії нікого не цікавлять. Важливо отримувати гроші тут і зараз, а не соціальні виплати у майбутньому. Люди приходять сюди з чітким розумінням, скільки вони хочуть отримувати на місяць (на тиждень, на день) і без жодного сорому озвучують суму.

Рестораторам вигідне офіційне оформлення, адже неоформлені працівники до певної міри почуваються «вільними»: можуть не прийти на роботу, не передзвонивши, а то й взагалі пропасти назавжди.

Заради справедливості треба сказати, що це трапляється і з оформленими співробітниками, які можуть зникнути, навіть не забравши документів. Наприклад, коли «закон 18-22» було прийнято, деякі дзвонили вже з-за кордону. Тому частина ресторанів залишилася без робітників раптово.

Сьогодні в українських закладах досить гнучкі та вигідні умови для працівників. Фото: ФБ Ольга Насонова

Про умови роботи та перспективи

- Чи стали умови праці в ресторанному бізнесі лояльнішими? Використовуються гнучкі зміни, часткова зайнятість?

- У більшості ресторанів умови я назвала б помірно гнучкими. Наприклад, заклади пізніше відкриваються та раніше закриваються. Скажімо, у Києві можна працювати до 23:00, але багато хто закривається о 22:00, щоб люди встигли доїхати додому до початку комендантської години. І якщо співробітників затримати, доведеться сплачувати їм таксі. А таксі вечорами коштує таких грошей, що це з'їсть усю можливу додаткову виручку від зайвої години роботи.

Але, звичайно, багато залежить від цінності конкретного співробітника, і для найбільш цінних пропонують не те щоб лояльні умови, а влаштовують «танці з бубнами». І це не лише оплата мобільного зв'язку, форма та медстрахування, а й корпоративи, дорогі подарунки на дні народження, безкоштовний відпочинок тощо.

- Якщо молоді не вистачає, роботодавці можуть пошукати «альтернативні» джерела співробітників. Наприклад, наймати на роботу людей 50+. У тій же Європі «вікові» офіціанти – звичайна річ.

- У країнах колишнього соцтабору – Польщі, Чехії, Угорщини – офіціантами, барменами і навіть кухарями в основному все ж таки працює молодь. Це пов'язано з багатьма причинами: ресторанний бізнес розвивається порівняно недовго, практично немає закладів із віковою історією, робота офіціанта не вважається престижною. До того ж відбігати зміну на ногах по 10 годин із важким посудом, та часто ще й сходами вгору-вниз під силу далеко не кожному. Отже, в основному це тимчасова робота для студентів та молодих людей, які поки себе не знайшли, але не планують робити кар'єру та розвиватися у ресторанному бізнесі.

У Центральній таЗахідній Європі ситуація зовсім інша. Почнемо з того, що тут багато сімейних бізнесів, де працюють батьки, діти, тітки-дядьки і навіть бабусі-дідусі. Вони не хочуть, щоб гроші залишали сім'ю, і не беруть нікого з чужих. Мало того що це дорого, то ще й потім так просто не звільниш.

Ще один важливий момент стосується того, що чимало ресторанів працюють по 50, а то й по 100 років. Тобто людина прийшла працювати 20-річною і справді може пропрацювати в одному ресторані все життя і звідти ж вийти на пенсію. А це зовсім не те, що пропрацювати 40 років інженером, а у 60 піти в офіціанти.

У нас у Києві, наприклад, є ресторан «Первак», що відкрився на початку 2000-х. І, приходячи туди, я часто бачу тих самих офіціантів, що й 25 років тому, вони дійсно пропрацювали там все життя. Багаторічним постійним клієнтам це подобається.

В Україні, як і в інших країнах Східної Європи, офіціанти та кухарі переважно молоді люди. Фото: ФБ Ольга Насонова

- На початку нашої розмови ви сказали, що сьогодні ситуація після виїзду молоді некритична. А якими ви бачите перспективи галузі, якщо відтік продовжиться?

- Я б тут говорила вже не про галузь, а про українську демографію загалом.

Буквально днями прочитала в одного блогера, що мобілізаційний вік в Україні зменшать до 23 років. На мій погляд, такі безвідповідальні та нічим не підкріплені заяви дуже погіршують ситуацію та «виганяють» із країни тих, хто й не думав про міграцію. Тому, я думаю, виїжджатимуть більше. Подвійно сумно, що за кожним молодим чоловіком, що виїхав, як правило, виїжджають ще одна-дві людини: його дівчина і мама (сестра, тітка і т.д.), щоб організувати йому побут, тому що багато з них не цілком самостійні.

Ситуація ускладнюється тим, що період від 17 до 24 років є для людей періодом становлення: це вік побудови дружніх та любовних стосунків, початок кар'єри та сімейного життя. І якщо все це відбувається у людини в іншій країні, з великою ймовірністю вона там і залишиться.

У довгостроковій перспективі до цього додається відтік людей, які сьогодні ще не народилися. У молодих людей в інших країнах народяться діти, і повернення стане ще більш проблематичним.

Тож у довгостроковій перспективі ситуація для української демографії виглядає, на жаль, дуже сумно. Сподіваюся, ресторанний бізнес упорається з цим.

Щоб обслужити в ресторані 100 гостей, необхідно 30-50 співробітників. Фото: ФБ Ольга Насонова

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Netflix оприлюднив рейтинг найпопулярніших серіалів – деякі здивують
24tv
2025-10-22T16:09:15Z
"Що це за цирк": українська співачка посварилась з водієм таксі через російську музику
Фокус
2025-10-22T15:51:59Z
7 оригінальний ідей манікюру на Геловін: всі захочуть дивитися на ваші нігті
24tv
2025-10-22T15:48:38Z
Наступного дня після Лувру: у Франції знову пограбували музей
24tv
2025-10-22T15:39:44Z
Манікюр, який обирають успішні жінки: п’ять модних варіантів на листопад 2025 року
TSN
2025-10-22T15:36:25Z
У Берліні розпочався Український кінофестиваль
УкраинФорм
2025-10-22T15:36:04Z
До "Дедпула" і слави: три ролі Раяна Рейнольдса, про які навіть фанати забули
24tv
2025-10-22T15:24:44Z
Українська поетка Юлія Мусаковська потрапила у короткий список премії The Asian Prize-2025
УкраинФорм
2025-10-22T15:21:43Z
Продюсер "Танців з зірками" несподівано натякнув на повернення шоу
24tv
2025-10-22T15:18:28Z
Українцям встановили ціни на електроенергію до 2026 року: пільговий тариф зафіксували не всім
Хвиля
2025-10-22T16:27:52Z
Україна отримала ще €46,1 мільйона від ЄІБ на розвиток міст
УкраинФорм
2025-10-22T16:18:04Z
Як підготуватись до відключення світла: детальний гід
24tv
2025-10-22T16:03:29Z
Аеропорт Вільнюса зупиняв роботу через повітряні кулі з Білорусі
InternetUA
2025-10-22T16:00:21Z
Новий графік руху поїздів в Черкаській області: "Укрзалізниця" розкрила, як курсуватиме важливий експрес
Политека
2025-10-22T16:00:01Z
Ціни різко рвонули вгору: в Україні популярний овоч за тиждень подорожчав на 12%
GlavRed
2025-10-22T15:27:27Z
Зеленський підсумував візит до Норвегії: Маємо вже третій цьогоріч пакет енергетичної підтримки
УкраинФорм
2025-10-22T15:12:49Z
Українці знову скуповують генератори та зарядні станції: як зріс попит після обстрілів
24tv
2025-10-22T15:09:45Z
Найскладнішою після обстрілів є ситуація у чотирьох областях - Міненерго
УкраинФорм
2025-10-22T15:06:29Z
ЗМІ: Єврокомісія готує заходи для посилення внутрішньої безпеки
Европейская правда
2025-10-22T16:28:33Z
Оголошено план закінчення війни - на які поступки готова Україна та чого боїться Росія
GlavRed
2025-10-22T16:27:39Z
Путін щось пообіцяв Трампу, – політолог про те, чому зривається зустріч між США та Росією
24tv
2025-10-22T16:18:22Z
Ексдиректору Молодого театру Андрію Білоусу обрали запобіжний захід
24tv
2025-10-22T16:15:41Z
Верховний суд: Заборонено розкривати ім’я підозрюваного до набрання сили обвинувальним вироком
Лига
2025-10-22T16:09:31Z
Ми наближаємося до кінця, – інтерв'ю з істориком про сценарії завершення війни Росії з Україною
24tv
2025-10-22T16:03:57Z
Росія планувала масово атакувати Україну у листопаді: що змінилось зараз
24tv
2025-10-22T16:03:49Z
Мінрозвитку ініціює одноразові виплати для цивільних, звільнених з полону
Хвиля
2025-10-22T16:00:55Z
Сіярто звинуватив «провоєнну еліту» у спробах зірвати саміт Трампа і Путіна
360ua.news
2025-10-22T16:00:41Z
Обвинуваченого у замаху на вбивство одеських активістів засудили до 14 років
УкраинФорм
2025-10-22T16:24:25Z
У Рівному медсестра отримала підозру через смерть немовляти
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T16:18:55Z
Біля парламенту Сербії сталась стрілянина, є поранений - деталі інциденту
TSN
2025-10-22T16:18:13Z
На Херсонщині упродовж дня через обстріли РФ постраждали десятеро людей
УкраинФорм
2025-10-22T16:15:35Z
Прокуратура показала момент удару російського БпЛА по дитячому садку в Харкові
Фокус
2025-10-22T15:42:08Z
У США зникла пілотеса: поліція розслідує інцидент
Фокус
2025-10-22T15:42:06Z
На Київщині на 15 років увʼязнили диверсанта, який підпалив Укрпошту і електрощитову
InternetUA
2025-10-22T15:30:49Z
Прокуратура показала момент удару по дитсадку у Харкові
Украинская правда
2025-10-22T15:15:47Z
Рятувальники показали наслідки удару РФ по нафтогазових об'єктах на Полтавщині
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T15:00:57Z
Французькі розробники представили новітню антидронову систему Proteus
InternetUA
2025-10-22T16:27:00Z
РФ запустила міжконтинентальну балістичну ракету "Ярс", деталі
Фокус
2025-10-22T16:24:48Z
Що загрожує туристам за порушення у прикордонній зоні: пояснення ДПСУ
24tv
2025-10-22T16:18:58Z
«З кожним українцем, що виїжджає чи гине, створюється місце для мігранта». Соцмережі відреагували на заяву бізнес-омбудсмена
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T16:15:34Z
Морські дрони зможуть бити по ЧФ Росії ракетами: СБУ показала нове покоління Sea Baby
InternetUA
2025-10-22T16:03:44Z
Україна закупить до 150 новітніх винищувачів Gripen: підписано важливу угоду
GlavRed
2025-10-22T16:03:12Z
"Підвівся з труни": чоловік інсценував власну смерть, щоб побачити, скільки людей прийде на похорон
Фокус
2025-10-22T15:45:08Z
Британія відправила есмінець і вертоліт для супроводу російського військового судна
Европейская правда
2025-10-22T15:25:57Z
У США вражені масштабами: скільки дронів Україна використовує щодня
24tv
2025-10-22T15:18:19Z
Війна як хронічна хвороба: доктор Комаровський пояснив, як жити за нових обставин
Политека
2025-10-22T15:42:19Z
Науковці створили універсальну нирку для пересадки будь-якому пацієнту
360ua.news
2025-10-22T15:27:50Z
У Китаї вперше виявлено випадок зараження рідкісним штамом ВІЛ-2
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T15:12:17Z
“Дихання дупою” може стати медично доказовою практикою — тривають клінічні випробування на людях
ZN UA
2025-10-22T13:09:32Z
Етика в косметології: 5 принципів від Дениса Лебедєва, лікаря клініки Lita Plus
TSN
2025-10-22T13:06:45Z
Як подолати запалення сечовивідних шляхів без ускладнень?
Мій Харків
2025-10-22T12:33:57Z
Коли найкраще пити каву, щоб збадьоритися і не завадити здоровому сну
Комсомольская правда
2025-10-22T11:18:14Z
Байден завершив курс лікування від раку: реакція родини та плани експрезидента
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T11:06:34Z
Науковці створили очний імплант з ШІ, який дозволяє читати сліпим
InternetUA
2025-10-22T10:04:49Z
Chrysler 1977 року з пробігом як новий виглядає немов застиглим у часі
Топ Жир
2025-10-22T16:27:25Z
Alfa Romeo відроджує свої найбунтівніші автомобілі
Топ Жир
2025-10-22T15:54:30Z
На Балі повернули у виробництво культові спорткари Aston Martin, BMW і Porsche
Фокус
2025-10-22T15:42:43Z
Нігерієць звинувачує американку у вимаганні у нього автомобіля вартістю 147 тисяч доларів
Топ Жир
2025-10-22T15:12:38Z
На український ринок повертається знаменитий рамний позашляховик з Кореї
Фокус
2025-10-22T14:30:11Z
Volkswagen готує до виробництва новий електричний Crafter
AutoCentre
2025-10-22T14:09:34Z
Isuzu презентує електробус з автономним керуванням
AutoCentre
2025-10-22T13:39:51Z
DS N°8 підтвердив можливість проїхати 750 км без підзарядки
AutoCentre
2025-10-22T13:39:30Z
Китайський виробник представив революційний твердотільний акумулятор з запасом ходу 1300 кілометрів
Топ Жир
2025-10-22T13:27:55Z
Погода в Україні - 23 жовтня буде до +18 градусів
Комсомольская правда
2025-10-22T16:27:42Z
Увірвуться потужні зливи та мороз: синоптики назвали дату погіршення погоди
GlavRed
2025-10-22T16:27:16Z
Обмеження руху транспорту в Миколаєві: містянам зробили важливе попередження
Политека
2025-10-22T16:15:01Z
У Києві для захисників та захисниць проведуть екскурсію унікальним двоповерховим автобусом
AutoCentre
2025-10-22T16:12:43Z
Російська дитяча омбудсменка зізналася у викраденні підлітка з Маріуполя
TSN
2025-10-22T16:06:01Z
У Києві зросла кількість постраждалих через атаку: скільки дітей
TSN
2025-10-22T15:48:15Z
«Коштує як айфон, рятує як броня»: огляд Mossberg 940 Pro від бійців 155-ї бригади
InternetUA
2025-10-22T15:42:38Z
Робота для пенсіонерів у Львові: де можна отримувати від 1500 гривень за зміну
Политека
2025-10-22T15:30:35Z
Українські десантники звільнили Кучерів Яр на Донеччині
ГЛАВКОМ NET
2025-10-22T15:27:54Z
Для іменинників: найкращі привітання з днем народження простими словами
24tv
2025-10-22T16:09:13Z
Ці 2 речі в готелях практично ніколи не перуть: туристи й не здогадуються
24tv
2025-10-22T16:03:53Z
Навіщо восени ставити миску з сіллю на підвіконня: цікавий лайфхак
24tv
2025-10-22T16:03:11Z
З ним свято буде особливим: як приготувати пунш на Геловін, як в американських фільмах
24tv
2025-10-22T15:54:47Z
3 знаки зодіаку, чиє життя кардинально зміниться вже цієї осені
24tv
2025-10-22T15:54:31Z
Як можна зігрітися без опалення: простий спосіб, про який багато хто не знає
GlavRed
2025-10-22T15:27:27Z
Застарілий жир з кухонних полиць відпаде сам: цей домашній засіб творить дива
24tv
2025-10-22T14:54:19Z
Як омолодити обличчя: стрижки, які допоможуть приховати зморшки
Фокус
2025-10-22T14:51:50Z
Як красиво вирізати гарбуз на Геловін-2025: хитрощі, про які мало хто знає
24tv
2025-10-22T14:39:44Z
Макарони по-королівськи: зайняті господині оцінять рецепт
GlavRed
2025-10-22T16:27:55Z
Ентузіасти створили гру по мультсеріалу Футурама на основі легендарної The Simpsons Hit & Run
24tv
2025-10-22T16:12:40Z
Спростування малих фейків може лише збільшити інтерес до них - медійниця
УкраинФорм
2025-10-22T16:03:58Z
Як ми досі жили без цього: нова функція Steam полегшує відслідковування ігор
24tv
2025-10-22T15:54:18Z
Сонячні панелі "навчилися" самі себе чистити: де знадобиться ця технологія
Фокус
2025-10-22T15:30:14Z
Інженери навчили ШІ прогнозувати автомобільні аварії
24tv
2025-10-22T15:27:36Z
Netflix екранізує шалено популярну настільну гру: очікується цілий кіновсесвіт
24tv
2025-10-22T15:27:21Z
Наймолодший букблогер України: що подивитись на його каналі та чому потрібно підтримати хлопчика
24tv
2025-10-22T15:27:02Z
iPhone 17 і 17 Pro користуються більшим попитом, ніж iPhone Air
InternetUA
2025-10-22T15:21:52Z
Балакін обслужить матч Динамо – Кривбас та інші призначення на десятий тур УПЛ
Football.ua
2025-10-22T16:18:13Z
SKY Coffee став офіційним партнером національної жіночої збірної України з футболу
УкраинФорм
2025-10-22T16:15:57Z
Зієш на порозі переходу до клубу рідної країни
Football.ua
2025-10-22T16:12:47Z
18-річний бразильський футболіст розбився на мотоциклі, в’їхавши у корову
24tv
2025-10-22T16:09:41Z
МЮ тримає в полі зору хавбека Штутгарта
Football.ua
2025-10-22T15:51:08Z
Тюрам: Ювентус налаштований перемогти Реал
Football.ua
2025-10-22T15:48:47Z
Флік: Фермін — дуже важливий гравець для Барселони
Football.ua
2025-10-22T15:48:47Z
Юльманн після поразки від ПСЖ: Це боляче професійно для нашого складу, для мене
Football.ua
2025-10-22T15:48:44Z
Ліга чемпіонів. Третій тур. Анонс матчів другого ігрового дня
Football.ua
2025-10-22T15:48:23Z