MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Все частіше заклади не відкриваються, бо не можуть набрати команду

У серпні 2025-го в Україні було пом'якшено правила перетину кордону: чоловікам віком 18-22 років дозволили вільно виїжджати за межі країни. Експерти відразу заговорили про відтік молоді з країни та негативний вплив на ринок праці, особливо на готельно-ресторанну сферу.

Чи так це насправді, чи чекає на ресторанний бізнес колапс і що сьогодні відбувається в цій галузі? Про це кореспондентка Коротко про поговорила з директором компанії «Ресторанний консалтинг» Ольгою Насоновою.

Про кадровий дефіцит

- Коли говорять про вплив на ринок праці, експерти насамперед прогнозують кадровий дефіцит у готельно-ресторанному бізнесі та ритейлі, де велика частка молодих співробітників. Чи можна сказати, що після пом'якшення правил виїзду на галузь чекає брак барменів, офіціантів, продавців? Наскільки критична ситуація?

- Не критична, але багато залежить від формату та географії. Насамперед на відтік співробітників скаржаться кав'ярні, де традиційно працює молодий персонал. Кавовий бізнес зростав кілька років поспіль, брав молодих співробітників без досвіду, швидко навчаючи їх, – ось звідси і йде відтік на рівні в середньому 20%.

– А як ситуація залежить від географії?

- У центрі України та великих містах відтік менший, на рівні 10-15%. У преміальних ресторанах взагалі жодних змін не помітили: по-перше, тут дуже рідко трапляється персонал такого юного віку, по-друге, зарплати досить високі. Дохід офіціанта разом із чайовими може досягати 1,5-2 тис. доларів на місяць – просто так з таких місць не йдуть.

Водночас на заході України відтік персоналу у ресторанній сфері сягає 30%. На мою думку, це пов'язано з «традиціями заробітчанства»: у багатьох українців із західної частини країни за кордоном працюють родичі, і їм легше зважитися на переїзд, оскільки вони їдуть не на пусте місце.

- Ви вже не перший рік говорите про те, що людей, які можуть і хочуть працювати у ресторанній сфері, стає дедалі менше. Чому?

– Головна проблема – це звуження бази для підбору персоналу, і почалася ця проблема ще за часів ковіда. Коли під час пандемії ресторани припиняли роботу, чимало співробітників почали пробувати себе в інших сферах, і у них вийшло. У громадське харчування вони вже не повернулися.

Потім почалася повномасштабна війна, почали виїжджати жінки. Ті, хто працювали кухарями у ресторанах, без проблем знайшли собі роботу за спеціальністю на новому місці навіть без знання мови.

Помітний відтік кондитерів із країни, більшість із яких - жінки. Кондитери можуть заробити в будь-якій країні без знання мови, що вони успішно і роблять. А замінити їх на ринку новими професіоналами непросто, адже навчання цій майстерності займає кілька років.

Так і вийшло, що за останні 5 років база для набору персоналу в ресторанній сфері скоротилася вдвічі. Непоодинокі ситуації, коли нові заклади не можуть відкритися тільки тому, що не набирається команда. Навіть популярні мережеві заклади шукають персонал для нових точок місяцями.

На відтік співробітників насамперед скаржаться кав'ярні, де працює молодий персонал. Фото: ФБ Ольга Насонова

Про зарплати

- Якщо вакансії закриваються повільніше, напевно, було б логічно піднімати працівникам зарплатню?

- Зарплати в HoReCa (сектор індустрії гостинності та громадського харчування. – Авт.) підвищуються протягом усієї війни. Для порівняння: якщо до повномасштабної війни кухар отримував 800-900 грн за зміну, то зараз – 1900-2000 грн за зміну. І це при тому, що ціни в ресторанах за цей час зросли на 40-50%, тобто ціни не встигають за зростанням зарплат персоналу та подорожчанням продуктів.

Професіоналів у цій сфері залучають не лише підвищенням зарплат, а й терпимим відношенням до різних «гріхів»: від запізнень до невиходів на роботу. Якщо звільняти за будь-які недоліки, працювати буде просто нікому.

- Є думка, що насамперед страждають бізнеси, які, прагнучи уникнути сплати податків, платили зарплати в конверті та наймали «зговірливішу» молодь…

- Ресторанний бізнес, напевно, найбільш «людиноємний», тобто тут працює дуже багато людей. Наприклад, для забезпечення роботи ресторану на 100 місць потрібно 30-50 осіб. Для порівняння, в IT-бізнесі, який за місяць генеруватиме приблизно такі ж гроші або навіть більше, знадобиться дві людини, в енергетиці – чотири.

Роботи-кухарі так і не з'явилися, а скрин-екрани для замовлень підходять хіба що для фастфудів і не рятують ситуацію. Для роботи в ресторані потрібна маса людей – на кухні, в залі, для прибирання, миття посуду і т.д. А чим більше людей потрібно, тим більша ймовірність, що багатьох не вистачатиме.

Щодо офіційних зарплат, то вони у бізнесі, де зазвичай чайові та відсотки від виручки, ніколи не були пріоритетом. Хоча роботодавцям загрожує великий штраф за неоформленого співробітника на робочому місці, чимало працівників не пов'язані із роботодавцями «офіційними відносинами», і навіть майбутні пенсії нікого не цікавлять. Важливо отримувати гроші тут і зараз, а не соціальні виплати у майбутньому. Люди приходять сюди з чітким розумінням, скільки вони хочуть отримувати на місяць (на тиждень, на день) і без жодного сорому озвучують суму.

Рестораторам вигідне офіційне оформлення, адже неоформлені працівники до певної міри почуваються «вільними»: можуть не прийти на роботу, не передзвонивши, а то й взагалі пропасти назавжди.

Заради справедливості треба сказати, що це трапляється і з оформленими співробітниками, які можуть зникнути, навіть не забравши документів. Наприклад, коли «закон 18-22» було прийнято, деякі дзвонили вже з-за кордону. Тому частина ресторанів залишилася без робітників раптово.

Сьогодні в українських закладах досить гнучкі та вигідні умови для працівників. Фото: ФБ Ольга Насонова

Про умови роботи та перспективи

- Чи стали умови праці в ресторанному бізнесі лояльнішими? Використовуються гнучкі зміни, часткова зайнятість?

- У більшості ресторанів умови я назвала б помірно гнучкими. Наприклад, заклади пізніше відкриваються та раніше закриваються. Скажімо, у Києві можна працювати до 23:00, але багато хто закривається о 22:00, щоб люди встигли доїхати додому до початку комендантської години. І якщо співробітників затримати, доведеться сплачувати їм таксі. А таксі вечорами коштує таких грошей, що це з'їсть усю можливу додаткову виручку від зайвої години роботи.

Але, звичайно, багато залежить від цінності конкретного співробітника, і для найбільш цінних пропонують не те щоб лояльні умови, а влаштовують «танці з бубнами». І це не лише оплата мобільного зв'язку, форма та медстрахування, а й корпоративи, дорогі подарунки на дні народження, безкоштовний відпочинок тощо.

- Якщо молоді не вистачає, роботодавці можуть пошукати «альтернативні» джерела співробітників. Наприклад, наймати на роботу людей 50+. У тій же Європі «вікові» офіціанти – звичайна річ.

- У країнах колишнього соцтабору – Польщі, Чехії, Угорщини – офіціантами, барменами і навіть кухарями в основному все ж таки працює молодь. Це пов'язано з багатьма причинами: ресторанний бізнес розвивається порівняно недовго, практично немає закладів із віковою історією, робота офіціанта не вважається престижною. До того ж відбігати зміну на ногах по 10 годин із важким посудом, та часто ще й сходами вгору-вниз під силу далеко не кожному. Отже, в основному це тимчасова робота для студентів та молодих людей, які поки себе не знайшли, але не планують робити кар'єру та розвиватися у ресторанному бізнесі.

У Центральній таЗахідній Європі ситуація зовсім інша. Почнемо з того, що тут багато сімейних бізнесів, де працюють батьки, діти, тітки-дядьки і навіть бабусі-дідусі. Вони не хочуть, щоб гроші залишали сім'ю, і не беруть нікого з чужих. Мало того що це дорого, то ще й потім так просто не звільниш.

Ще один важливий момент стосується того, що чимало ресторанів працюють по 50, а то й по 100 років. Тобто людина прийшла працювати 20-річною і справді може пропрацювати в одному ресторані все життя і звідти ж вийти на пенсію. А це зовсім не те, що пропрацювати 40 років інженером, а у 60 піти в офіціанти.

У нас у Києві, наприклад, є ресторан «Первак», що відкрився на початку 2000-х. І, приходячи туди, я часто бачу тих самих офіціантів, що й 25 років тому, вони дійсно пропрацювали там все життя. Багаторічним постійним клієнтам це подобається.

В Україні, як і в інших країнах Східної Європи, офіціанти та кухарі переважно молоді люди. Фото: ФБ Ольга Насонова

- На початку нашої розмови ви сказали, що сьогодні ситуація після виїзду молоді некритична. А якими ви бачите перспективи галузі, якщо відтік продовжиться?

- Я б тут говорила вже не про галузь, а про українську демографію загалом.

Буквально днями прочитала в одного блогера, що мобілізаційний вік в Україні зменшать до 23 років. На мій погляд, такі безвідповідальні та нічим не підкріплені заяви дуже погіршують ситуацію та «виганяють» із країни тих, хто й не думав про міграцію. Тому, я думаю, виїжджатимуть більше. Подвійно сумно, що за кожним молодим чоловіком, що виїхав, як правило, виїжджають ще одна-дві людини: його дівчина і мама (сестра, тітка і т.д.), щоб організувати йому побут, тому що багато з них не цілком самостійні.

Ситуація ускладнюється тим, що період від 17 до 24 років є для людей періодом становлення: це вік побудови дружніх та любовних стосунків, початок кар'єри та сімейного життя. І якщо все це відбувається у людини в іншій країні, з великою ймовірністю вона там і залишиться.

У довгостроковій перспективі до цього додається відтік людей, які сьогодні ще не народилися. У молодих людей в інших країнах народяться діти, і повернення стане ще більш проблематичним.

Тож у довгостроковій перспективі ситуація для української демографії виглядає, на жаль, дуже сумно. Сподіваюся, ресторанний бізнес упорається з цим.

Щоб обслужити в ресторані 100 гостей, необхідно 30-50 співробітників. Фото: ФБ Ольга Насонова

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
На аукціон виставлять особисті сценарії та пам'ятні речі зірки «Гаррі Поттера» Алана Рікмана
УкраинФорм
2025-11-14T09:00:56Z
"Цілий рік я мучив українських громадян": ким працював Кузьма Скрябін до популярності
24tv
2025-11-14T08:51:50Z
"Страшне розчарування": відома співачка розкрила головну помилку Ірини Білик
GlavRed
2025-11-14T08:36:12Z
"Перші зрадники": відома співачка приголомшила зізнанням про Козловського
GlavRed
2025-11-14T08:27:54Z
Після відмови від музики: Адель починає нову кар'єру
GlavRed
2025-11-14T08:27:51Z
Відомий український ведучий після кардинального схуднення знову набрав вагу і пояснив чому
TSN
2025-11-14T08:21:36Z
"Вони не самі": Melovin пояснив, навіщо використав стиль "Холостяка" і порушив авторське право
Фокус
2025-11-14T08:21:21Z
Пласт в Аргентині представив український скаутський рух на Ночі музеїв у Буенос-Айресі
УкраинФорм
2025-11-14T07:42:26Z
Не всі стали зірками шоубізнесу: де зараз переможці усіх сезонів "Фабрики зірок"
24tv
2025-11-14T04:36:52Z
Хто має право на безкоштовну приватизацію квартири у 2025 році
24tv
2025-11-14T09:06:23Z
МВФ назвав головні умови нової програми: їх обговорять під час місії в Україні
24tv
2025-11-14T09:03:45Z
Соняшник — найбільш рентабельна культура 2025 року
AgroPortal
2025-11-14T09:00:29Z
Через російську атаку є знеструмлення у трьох областях - Укренерго
УкраинФорм
2025-11-14T08:57:54Z
Ринок вантажних перевезень у Росії на межі колапсу - ЦПД
УкраинФорм
2025-11-14T08:57:11Z
Україна може стати частиною стратегічної «білкової» автономії ЄС
Agravery
2025-11-14T08:51:50Z
Nokia, Renault та Calvin Klein: у Росії "викрадають" торговельні марки відомих компаній
24tv
2025-11-14T08:51:04Z
Курси долара та євро на 14 листопада
УкраинФорм
2025-11-14T08:27:58Z
Секрет розкрито: навіщо в поїздах стукають по колесах і хто це робить
GlavRed
2025-11-14T08:27:18Z
Кібершпигун ГРУ: одного з найнебезпечніших хакерів Росії, ймовірно, затримали у Таїланді
24tv
2025-11-14T09:15:54Z
"Їх нація радіє, коли в нас гинуть цивільні": нардеп Федієнко показав відео атаки на Київ
Фокус
2025-11-14T09:15:28Z
"Смесь счастья и грусти". Будет ли ЕС наказывать власти Украины после коррупционного скандала
Европейская правда
2025-11-14T09:13:01Z
Стефанішина вважає, що санкції США проти Росії ще можна посилити
УкраинФорм
2025-11-14T09:11:11Z
Військові РФ вночі обстрілювали Херсонщину, четверо поранених
УкраинФорм
2025-11-14T09:09:28Z
Нардеп показав влучання російського шахеда у будинок в Києві
Комсомольская правда
2025-11-14T09:06:45Z
Україна успішно атакувала "Довгими Нептунами" обʼєкти в Росії, – Зеленський
24tv
2025-11-14T09:06:37Z
На Заході майже половина виборців невдоволені тим, як працює демократія
Европейская правда
2025-11-14T09:06:28Z
Директор НАБУ Кривонос розповів, як почалася операція "Мідас"
Украинская правда
2025-11-14T09:03:42Z
"Я зараз помру, там діти мої": жінка не може стримати сліз біля місця удару по Києву
GlavRed
2025-11-14T09:15:48Z
Затримано іноземця, який наводив атаки РФ по енергооб’єктах біля Хмельницької АЕС
ГЛАВКОМ NET
2025-11-14T09:12:00Z
Дрони атакували декілька регіонів РФ: є приліт на нафтобазу – відео
Лига
2025-11-14T09:09:38Z
Атака на Київ: рятувальник гасив власну квартиру
ГЛАВКОМ NET
2025-11-14T08:48:31Z
"Шахед" прошив частину багатоповерхівки в одному з районів столиці
24tv
2025-11-14T08:42:29Z
Жінка втратила близьку людину після обстрілу. Кадри з Києва, які розривають серце
ГЛАВКОМ NET
2025-11-14T08:27:29Z
У Києві вже 5 загиблих внаслідок масованої атаки РФ
FaceNews
2025-11-14T08:27:13Z
РФ атакувала енергооб’єкт на Одещині: деталі від влади з фото
TSN
2025-11-14T08:21:46Z
У порту Новоросійськ після атаки дронів палає нафтовий термінал
FaceNews
2025-11-14T08:18:35Z
Ракета ERAM, створена для ЗСУ, стане основою для нової американської системи ППО
InternetUA
2025-11-14T09:16:13Z
ЗС РФ отримали нові ТОС-1А "Солнцепек" із поліпшеним захистом від дронів: оцінка аналітиків
Фокус
2025-11-14T09:06:59Z
"Кровожерливе полювання": як українські знаменитості пережили страшну ніч у Києві
GlavRed
2025-11-14T09:06:51Z
Покарання за ухилення від мобілізації: чи можуть їх скасувати після війни
ZN UA
2025-11-14T09:03:11Z
«Це моя помилка, і я це усвідомлюю», — Ангеліна Пичик про роботу на телеканалах NewsOne і «Наш»
Детектор М
2025-11-14T08:57:24Z
Чому 15 листопада не можна обговорювати чужі сімейні проблеми: яке церковне свято
GlavRed
2025-11-14T08:51:51Z
Студенти можуть виїжджати за кордон, але далеко не всі: що для цього потрібно
24tv
2025-11-14T08:48:25Z
Палаючі будинки та налякані діти: що зірки кажуть про масований обстріл Києва
24tv
2025-11-14T08:39:57Z
Не вистачає одного, – у бригаді "Рубіж" назвали найбільшу проблему Покровського напрямку
24tv
2025-11-14T08:36:52Z
Згодом почнеться облисіння: популярна зачіска, через яку випадає волосся
Знай
2025-11-14T08:51:37Z
Одна дешева спеція рятує від болю в горлі та навіть ангіни: хімік здивував порадою
GlavRed
2025-11-13T22:27:20Z
WP: Білий дім розглядає відмову у візах людям з ожирінням, раком та діабетом
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T21:45:32Z
Які сковороди не можна чистити содою та оцтом
24tv
2025-11-13T21:39:40Z
З серпня медзаклади прифронтових громад додатково отримали понад ₴280 мільйонів - Ляшко
УкраинФорм
2025-11-13T21:09:03Z
Секрети довголіття: 5 простих щоденних звичок, які зменшують біологічний вік
TSN
2025-11-13T17:48:11Z
Новий препарат проти малярії демонструє ефективність понад 97% у клінічних випробуваннях
360ua.news
2025-11-13T17:36:35Z
Серед яких знаків зодіаку найбільше довгожителів розповіли астрологи
TSN
2025-11-13T16:36:18Z
Секрет зцілення: як "гормон любові" та обійми пришвидшують загоєння ран
TSN
2025-11-13T14:51:31Z
Світові продажі електромобілів у жовтні зросли: названі бренди-лідери
AutoGeek
2025-11-14T09:15:17Z
Bentley Continental GT Supersports — це спорткар для заможних автолюбителів
Топ Жир
2025-11-14T09:12:03Z
Ford виводе автономне керування з преміум-сегменту в маси, кидаючи виклик Tesla
AutoCentre
2025-11-14T08:39:35Z
Дебютувала перша електрична вантажівка Tatra: у неї вісім коліс і 750 сил
Фокус
2025-11-14T08:36:23Z
Відео дня: електричний кросовер Chery Fulwin X3L пошкодив легендарні сходи у Китаї
AutoGeek
2025-11-14T08:27:18Z
Toyota відкрила великий завод з виробництва батарей
AutoGeek
2025-11-14T07:36:40Z
У грудні стартує пілот проєкту «Гроші ходять за вчителем» - МОН 
УкраинФорм
2025-11-14T04:45:49Z
Цей кастомний Жук у стилі Ruf демонструє, що навіть наймиліший автомобіль Volkswagen може стати справді грізним
Топ Жир
2025-11-14T02:54:35Z
Наступні гібридні моделі Porsche можуть отримати інноваційний електродвигун
Топ Жир
2025-11-14T00:42:25Z
У Києві кількість постраждалих через російську атаку зросла до 29, триває розбір завалів
УкраинФорм
2025-11-14T09:03:12Z
Підвищення тарифів на електроенергію в Києві: коли цифри в платіжках різко виростуть
Политека
2025-11-14T09:00:58Z
На Харківщині росіяни вдарили безпілотником по автомобілю газової служби
УкраинФорм
2025-11-14T08:54:32Z
Понад 170 боїв, найбільше атак – на Покровському напрямку: карта бойових дій на 14 листопада
24tv
2025-11-14T08:51:29Z
Дрони ССО завдали удару по військових РФ, які готували оточення Покровсько-Мирноградської агломерації
УкраинФорм
2025-11-14T08:49:05Z
Майже все летіло на Київ: орієнтовна карта, як атакували "Шахеди" і ракети
24tv
2025-11-14T08:48:45Z
Ворог за добу обстріляв 19 населених пунктів на Сумщині, двоє поранених
УкраинФорм
2025-11-14T08:42:17Z
Спеціально прорахована атака: Зеленський підтвердив застосування "Циркона", наслідки в Києві
Фокус
2025-11-14T08:36:43Z
Битва за Покровськ: ССО знищили місце накопичення особового складу підрозділу Росії
24tv
2025-11-14T08:30:20Z
Для яких знаків зодіаку ця зима стане романтичною казкою: самотність залишиться в минулому
TSN
2025-11-14T08:21:03Z
Домашнє куряче рагу, від якого не залишиться ні шматочка: ароматне, соковите та з яскравим смаком овочів
Знай
2025-11-14T07:51:35Z
Гороскоп на 14 листопада для всіх знаків зодіаку: у кого настане момент істини?
Вива
2025-11-14T05:00:30Z
Гороскоп на завтра 15 листопада: Терезам - нове знайомство, Близнюкам - труднощі
GlavRed
2025-11-14T04:27:57Z
Починає стресувати: науковці з’ясували, на скільки можна залишати кота самого
GlavRed
2025-11-14T04:27:53Z
Щоб підняти настрій: теплі та щирі побажання для близьких і рідних на кожен день
TSN
2025-11-14T04:06:10Z
Де розташоване чарівне село, у якому народилась та сама "Червона рута"
24tv
2025-11-14T03:21:53Z
День ангела 14 листопада: кого та як вітати з іменинами
TSN
2025-11-13T22:21:25Z
Що ніколи не слід класти в мультиварку: є цілий перелік продуктів
24tv
2025-11-13T21:57:16Z
"Драматична подія": комета розкололася на частини після зближення з Сонцем
ZN UA
2025-11-14T09:06:31Z
Як правильно заряджати павербанк і гаджети, щоб зберегти батарею надовго
InternetUA
2025-11-14T09:03:25Z
Новий шрам на тілі Землі: знайдено найбільший сучасний ударний кратер діаметром 900 м
Фокус
2025-11-14T08:57:38Z
Краще, ніж OLED: нова технологія змінить телевізори назавжди, але дістанеться вона не всім
Фокус
2025-11-14T08:51:17Z
Найпотужніший спалах на Сонці: NASA довелося рятувати російських астронавтів на МКС
Фокус
2025-11-14T08:42:08Z
Скільки країн у Північній Америці: чому все складніше, ніж здається
Фокус
2025-11-14T08:36:02Z
"Ніколи в історії не досягали цього з другої спроби": New Glenn повернула прискорювач і доставила вантаж NASA
ZN UA
2025-11-14T08:27:16Z
Blue Origin стала другою компанією в історії, яка змогла приземлити бустер ракети
УкраинФорм
2025-11-14T08:15:14Z
У снігу насправді є запах: сніжинки у місті та арктичній глушині пахнуть по-різному
Фокус
2025-11-14T08:00:39Z
Тренер футболістів Франції Дешам: Нам було нелегко у першому таймі
УкраинФорм
2025-11-14T09:11:04Z
ФІФА назвала номінантів на найкращий гол 2025 року
ZN UA
2025-11-14T09:06:23Z
Роналду заробив першу червону картку за збірну та завадив Португалії вийти на ЧС-2026
24tv
2025-11-14T08:57:57Z
Назарина: Пенальті надломив нас
Football.ua
2025-11-14T08:57:42Z
Пакистан вдався до додаткових заходів безпеки перед міжнародними матчами з крикету
ГЛАВКОМ NET
2025-11-14T08:51:17Z
Чернігів продовжив контракт з Картушовим
Football.ua
2025-11-14T08:42:58Z
Молодий талант Гудмундссон викликаний до збірної Ісландії перед матчем з Україною
Football.ua
2025-11-14T08:42:32Z
Агросем Rally Challenge: Skyfall Rally — етап, де швидкість зустріла енергію гри
AutoCentre
2025-11-14T08:39:57Z
Мбаппе – другий після Пеле наймолодший гравець в історії з 400 голами в кар'єрі
Football.ua
2025-11-14T08:24:34Z