/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Ff0109be69fe2e95328a9c342ee9eb8e4.png)
Не зливайте каву в раковину: вчені розповіли про приховану небезпеку
Кава / © Pixabay
Щоранку мільйони людей починають день із чашки кави. Але більшість навіть не замислюється, куди потрапляють залишки напою. Вчені попереджають: зливати каву в каналізацію небезпечно для довкілля — навіть невелика кількість може завдати шкоди річкам, озерам і морям.
Про це повідомило видання Science Alert.
Кава містить сотні хімічних сполук. Найнебезпечнішою серед них є кофеїн — речовина, яка не розкладається швидко і вважається новим типом забруднювача. Дослідження показують, що кофеїн виявлено у більш ніж половині річок світу, навіть у найвіддаленіших регіонах, включно з Антарктидою.
Крім кофеїну, кава часто містить цукор, молоко, какао чи спеції, які також впливають на воду. Поживні речовини, які містяться навіть в безкофеїновому напої, знижують рівень кисню та pH, стимулюють надмірний ріст водоростей і можуть призводити до загибелі риб, рослин і мікроорганізмів.
Фахівці наголошують: все, що потрапляє у стоки, зрештою може повернутися до нас через річкову чи питну воду. Навіть сучасні очисні споруди не завжди здатні повністю видалити кофеїн.
Що ж робити з кавовими залишками?
Вчені радять: не виливайте каву у вуличні решітки чи раковину. Замість цього розбавте її водою й використайте як добриво для рослин. Кавову гущу можна розсипати на грядках або клумбах, але тільки невеликими порціями. Фахівці пояснюють, що така добавка підвищує рівень органіки в ґрунті. Хоча, якщо сипати гущу постійно в одне місце, там може накопичуватися кофеїн і тверді частинки, що зрештою почне шкодити рослинам та їхньому середовищу.
Оптимальний варіант утилізації кавових відходів — компост або спеціальні пункти для переробки харчових решток. Коли доступу до них немає, краще зібрати гущу чи рідину в окрему ємність і викинути в смітник.
Наталія Могилевська / © instagram.com/nataliya_mogilevskayaЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →