/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F3%2F229a250726573230a0fc2be53d53f1d5.jpg)
Дефіцит продуктів у Львівській області: експерти розповіли, що зникає з полиць магазинів
Дефіцит продуктів у Львівській області став помітним на тлі скорочення постачань і зменшення виробництва окремих категорій продовольства, повідомляє Politeka.
В Україні продовжують фіксувати підвищення вартості свинини, і головною причиною цього стало скорочення поголів’я тварин та обмежена пропозиція на ринку.
Експерти вказують, що дефіцит продуктів у Львівській області лише підсилює загальноукраїнську тенденцію до зростання цінників.
З початку 2025 року вартість свинини піднялася на 34%, а якщо порівнювати з минулим роком, то вартість зросла на 60%. Такий показник пояснюється браком свиней у господарствах, особливо приватних. Узимку кількість тварин зменшилася до 4,5 мільйона, що призвело до нестачі продукції на прилавках і подальшого підвищення закупівельних цін.
У вересні цінник на свинину беконних порід у живій вазі коливався від 98 до 100 гривень за кілограм залежно від регіону.
За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, цей дефіцит продуктів у Львівській області та інших регіонах стимулював імпорт. Лише у серпні 2025 року до країни завезли 4,6 тисячі тонн м’яса, що майже наполовину більше, ніж у липні.
Усього за вісім 8 імпорт склав 14,9 тисячі тонн, що у 7,8 раза перевищує минулорічні показники. Це найбільший обсяг ввезення з 2022 року. Експерти очікують, що до кінця 2025 року ця цифра перевищить 25 тисяч тонн.
Основна частина поставок припаде на осінь і початок зими, коли внутрішня нестача сягне піку. Аналітики також звертають увагу, що зниження вартості живця у країнах ЄС робить європейський ринок привабливим для закупівель.
Останні новини України:
Нагадаємо Politeka писала, обмеження руху транспорту в Тернопільській області: жителям зробили термінове оголошення
Також Politeka писала, новий графік поїздів у Дніпропетровській області: кого торкнулися зміни