/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F9ce45823da74c0cf56419ece9fb7d90c.jpg)
Буде значно дорожче: українцям радять робити запаси м'яса
Ціни на свинину в Україні цього року пережили справжні цінові "гойдалки". Спочатку м’ясо подорожчало майже удвічі, потім за місяць впало приблизно на 20%. Експерти не виключають нові хвилі здорожчання.
Як можуть змінитися ціни та чи варто українцям запасатися свининою, розповів голова Ради Асоціації "М’ясної галузі" Олександр Скорик у коментарі виданню "Телеграф".
За словами експерта, зараз спостерігається сезонне зниження цін на свинину. Це традиційне явище для жовтня-листопада, коли споживча активність зменшується, адже період пікніків і відпусток завершено, люди більше економлять, готуючись до опалювального сезону. До того ж у цей час збільшується пропозиція м’яса, оскільки у холодну пору свині швидше набирають забійну вагу.
Проте, за прогнозом Скорика, вже у грудні ціни знову підуть угору. Зазвичай після осіннього падіння відбувається невелике зростання, яке триває до новорічних свят. За його словами, вартість живої ваги може зрости на 7-10 гривень, що відповідно відіб’ється і на роздрібних цінах.
Чи варто запасатися свининою
Фахівець радить українцям не зволікати з покупкою м’яса. На відміну від молочної продукції, де поспіх недоцільний, зі свининою ситуація інша. За словами Скорика, саме зараз найкращий момент для закупівлі, щоб гарантовано мати на святковому столі страви зі свинини.
Причина проста – нинішні ціни перебувають на локальному мінімумі після різкого падіння в жовтні, однак перед святами вони неминуче піднімуться. За оцінками експертів, різниця може скласти 15-20 гривень за кілограм у роздрібній торгівлі.