/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Ff8f169ed1ed655e1918be93b01a1e6b6.jpg)
Для борошна цього року придатно близько 40% зібраної пшениці
Для борошна цього року придатно близько 40% зібраної пшениці
Дефіцит високоякісного зерна з високим умістом білка залишається серйозним викликом цього сезону, попри зростання частки продовольчої пшениці.
Про це розповів директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, пише ASAP Agri.
Зазначається, що урожай пшениці в Україні у 2025 році очінюється у близько 22,7 млн т.
За інформацією SGS (Міжнародної інспекційної компанії), частка високобілкової пшениці (12,5% і вище, 1–2 клас) у врожаї-2025 становить лише 6,6%, тоді як п’ять років тому — 33,5%. Натомість пшениця з протеїном 11,5–10,5% (3 клас) тепер домінує: майже третина врожаю, удвічі більше минулорічного показника.
Пшениця 4 класу, яка часто знижується до фуражного або низькосортного продовольчого призначення, становить близько половини виробництва, тоді як нестандартної фуражної — 10,4% проти 16,7% у 2024 році.
«Загалом пшениці, придатної для виробництва борошна (1–3 класи), у 2025 році зібрано майже 40%, що більше, ніж 27% торік, але досі значно менше, ніж 57,6% у 2020 році. У середньому співвідношення продовольчої до фуражної пшениці у 2025 році становить 40:60 порівняно з 30:70 у 2024-му, тобто відбулося помірне відновлення пропозиції борошномельних сортів», — зазначають аналітики.
Регіонально південь і схід лідирують за якістю зерна — сухе, щільне, чисте, з високими показниками числа падіння. Центр і північ демонструють найбільш збалансований профіль продовольчої якості. Найгірші показники у західних областей, де висока вологість і знижений протеїн (близько 10,6%) погіршили хлібопекарські властивості.
«Коротко кажучи: Україна у 2025 році отримала ширшу базу продовольчої пшениці, але набагато тонший «преміальний» шар — більше зерна для борошна, але менше по-справжньому високоякісного», — резюмують фахівці.