/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2Ff0d06646c6b321f707936f062a1c6d11.jpg)
Україна зібрала більше продовольчої пшениці, але білка в ній все ж не вистачає
Україна цьогоріч зібрала близько 22,7 млн. тонн, однак експерти зазначають, що за цими цифрами приховані якісні проблеми, пише «ПроАгро Груп».
Так, виступаючи на зустрічі Trend & Hedge Club у Києві, голова Союзу борошномелів України Родіон Рибчинський наголосив: попри зростання частки продовольчої пшениці цього сезону, дефіцит високоякісного зерна з високим умістом білка залишається серйозним викликом.
Це підтверджують і дані. За інформацією SGS (міжнародної інспекційної компанії), частка високобілкової пшениці (12,5% і вище, 1–2 клас) у врожаї-2025 становить лише 6,6%, тоді як п’ять років тому — 33,5%. Натомість пшениця з протеїном 11,5–10,5% (3 клас) тепер домінує: майже третина врожаю, удвічі більше минулорічного показника.
Пшениця 4 класу, яка часто знижується до фуражного або низькосортного продовольчого призначення, становить близько половини виробництва, тоді як нестандартної фуражної — 10,4% проти 16,7% у 2024 році.
Загалом, пшениці, придатної для виробництва борошна (1–3 класи), у 2025 році зібрано майже 40%, що більше ніж 27% торік, але все ще значно менше, ніж 57,6% у 2020 році. У середньому співвідношення продовольчої до фуражної пшениці у 2025 році становить 40:60, порівняно з 30:70 у 2024-му, тобто відбулося помірне відновлення пропозиції.
Регіонально Південь і Схід лідирують за якістю зерна — сухе, щільне, чисте, з високими показниками числа падіння. Центр і Північ демонструють найбільш збалансований профіль продовольчої якості. Найгірші показники у Західних областей, де висока вологість і знижений протеїн (близько 10,6%) погіршили хлібопекарські властивості.
Отже, Україна цьогоріч отримала ширшу базу продовольчої пшениці, але набагато тонший «преміальний» шар — більше зерна борошномельної якості, але менше по-справжньому високоякісного.