/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fb1dc600c3f924e6c5c0e9eaaef2bf422.jpg)
Ціни на продукти в грудні злетять вгору: Марчук – про новий удар по гаманцях українців
Українцям у грудні варто готуватися до нового удару по гаманцю, адже наприкінці року очікується подорожчання майже всіх основних продуктів. Зростання цін на харчі буде обумовлено сезонним фактором, традиційним зростанням попиту населення на продукти перед Різдвом та Новим роком, а також тривалими відключеннями електроенергії через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів Главреду, які продукти найбільше підскочать у ціні через передсвятковий ажіотаж, наскільки "кусатимуться" ціни на м’ясо та яйця в грудні, скільки наприкінці року доведеться платити за хліб і олію, а також наскільки подорожчають овочі взимку, і чи зможуть українці дозволити собі "коштовні" тепличні огірки та помідори.
Як відключення світла, які стали більш тривалими в Україні, впливають на ціни на основні продукти харчування? І ціноутворення яких продуктів найбільше залежить від цього чинника?
Відключення світла однозначно впливають на ціни на продукти харчування. Ми не вперше з 2022 року стикаємося з цим, тож знаємо: довготривалі відключення світла потребують додаткових витрат на електроенергію, зокрема на генератори та їхню роботу. Цикли виробництва, переробки та реалізації зав’язані на електроенергії. Продукти, які швидко псуються, опиняються в зоні ризику через тривалі відключення електроенергії.
Виробництва м’яса, яєць, молочних продуктів та хліба працюють із найбільшою прив’язкою до електроенергії. Якщо на підприємстві немає генератора, воно змушене або скорочувати виробництво, або зупиняти його. Адже такі блекаути, як зараз, тобто тривалістю не три-чотири години, а 10-12 годин, потребують від виробників значних додаткових витрат, які згодом позначаться на вартості продукції, що реалізується. Відповідно, це призведе до стрімкого зростання цін.
Якщо виробники не будуть підвищувати ціни, наприклад, виробники хлібобулочної продукції, їм доведеться задіювати інші механізми, зокрема, скорочувати кількість пропозиції, зменшуючи кількість робочих годин, аби мінімізувати зростання цін. Але навіть такі заходи не можуть повністю вирішити проблему, тому відключення світла все одно призведуть до зростання ціни на хліб на 5%. Якщо період, коли ми житимемо з відключеннями електроенергії, затягнеться, або тривалість цих відключень збільшиться, ціна зросте ще більше – на 10%.
Така сама ситуація і з молочною продукцією. Молочно-товарні ферми, які утримують 400-800 голів, споживають від 80 до 100 кВт щогодини. Відсутність електроенергії протягом навіть години-двох може призвести до великих втрат надоїв. Адже електроенергія на таких виробництвах потрібна і для того, щоб прогодувати корів, і для того, щоб подоїти їх. Якщо вчасно не подоїти корів, не зберегти і не охолодити молоко, надої скорочуються. А щоби повернутися до попередніх обсягів надоїв, може знадобитися півроку-рік. І це потребуватиме дуже значних витрат. Тому молочно-товарні ферми змушені використовувати сьогодні генерацію електроенергії, навіть подекуди працюючи собі в збиток, просто тому що в іншому разі вони можуть у перспективі втратити корів, надої та реалізацію своєї продукції. Відповідно, дорожчає і виробництво молока.
До того ж не тільки витрати на електроенергію впливають на ціни на молоко, але й вартість кормової бази, логістика, можливість вчасно реалізувати продукцію, співвідношення цін на молочну продукцію, яка йде на експорт. Зараз за рахунок того, що ми скоротили експорт молочки, вдалося стабілізувати ціни всередині країни і не допустити їхнього зростання.
Втім, якщо блекаути стануть більш тривалими або затягнуться надовго, це призведе до подорожчання молочної продукції щонайменше на 10%.
Чинник наближення свят також традиційно у нас дається взнаки і впливає на зростання цін на продукти. На цінах на які продукти цей чинник позначиться найбільш суттєво?
Це передусім позначиться на традиційних продуктах, які ми споживаємо: м’ясо, м’ясні вироби та яйця, які використовуються при приготуванні салатів. Тому в період різдвяних та новорічних свят я прогнозую зростання цін на м’ясну продукцію, яйця, а також частково це може позначитися на ціні на олії. Будь-який ажіотаж і збільшення споживання так чи інакше призводить до подорожчання певних продуктів. Це відбувається у нас хвилями: на новорічні свята, на Великдень тощо. Свята справді стимулюють зростання цін.
Чи можуть після Нового року ціни відкотитися до попереднього рівня, чи вони зростуть і зафіксуються?
Історія свідчить про те, що у нас ціни після свят не відкочуються назад. Принаймні я не пригадую такого зниження цін. Зниження цін у нас трапляються хіба що через чинник хорошого врожаю. І це відбувається у міжсезоння, коли ми збираємо врожай.
У період, про який ми говоримо, тобто зимових свят, ми не можемо постачати на ринок нову продукцію, тож ціни зростають, до того ж вони підкріплюються імпортом, і тому цінові показники не знижуються.
Є певні сподівання, пов’язані з тим, що говорив Нацбанк. А він заявляв, що буде зменшуватися інфляція. У жовтні інфляція склала трішки більше 10%. І, відповідно, є прогноз, що вона зменшиться. Якщо так буде, це стане одним із чинників, який міг би принаймні зупинити зростання цін.
Ви вже побіжно говорили про те, що відбуватиметься з цінами на яйця. Якщо зараз десяток яєць в середньому коштує 80 гривень, то що буде в грудні й ближче до Нового року? Наскільки суттєвим може бути стрибок цін?
Яйця до кінця року подорожчають у межах 10%, і це тільки за рахунок чинника сезонності. Адже в нас традиційно з настанням холодів зменшилася пропозиція домогосподарств, і залишається тільки промислове виробництво яєць. А за умов, коли зростають витрати на електроенергію, ціни зростуть точно. Конкретніше сказати зараз складно. Та виробництво яєць дуже зав’язано на електроенергію (взяти хоча б роботу інкубаторів). Втім, я думаю, що в грудні ціни підростуть на 10%.
Уточніть, будь ласка, плюс 10% до ціни на яйця – це тільки через зростання витрат на електроенергію чи через сезонний фактор? Виходить, до зростання цін на яйця через відключення світла додадуться й інші чинники, які призведуть до ще більшого зростання?
Звичайно. До подорожчання яєць також призведе зростання цін на корми. Адже сьогодні на ринках починає зростати ціна зокрема на кукурудзу, яка є одним із основних інгредієнтів кормової бази. Цей момент відіграватиме значну роль у процесі ціноутворення.
Виходить, подорожчання яєць відбудеться щонайменше на 10%, а, ймовірніше, воно буде більш значним?
Так.
Наскільки можуть змінитися ціни на хліб до кінця 2025 року з урахуванням нового врожаю та інших чинників?
За рахунок збільшення витрат на електроенергію ціни на хліб можуть зрости на 5% до кінця року. У нас так історично склалося, що хлібозаводи працюють і на газу, і на електроенергії. Коли за часів Тимошенко ціни на газ були космічними, багато хто переключався на електроенергію, вважаючи це порятунком виробництва. А тепер електрика дорога, і частими стали відключення. Але використання електроенергії при виробництві хліба значне. За нинішніх проблем і додатковому використанні генерації витрати збільшуються в два-три рази.
Тому я би сказав, що хліб може подорожчати на 5%.
Врожай теж має значення, але це не більше 25% складу ціни на хліб. Інші складові, пов’язані з виробництвом, амортизацією, відсутністю достатньої кількості працівників тощо, є ключовими в ціноутворенні.
Чи очікуєте ви подорожчання круп і макаронних виробів у листопаді-грудні?
Вже зараз відбувається подорожчання гречки, але воно незначне. Це обумовлено тим, що цього року ми зібрали дещо менший врожай гречки, ніж торік, але по факту вона не буде в дефіциті, тому що її споживання в Україні зменшується за рахунок скорочення кількості населення, зокрема суттєвої еміграції.
А з рештою круп усе поки що має бути стабільно, і зростання цін я б не прогнозував.
Хіба що можуть подорожчати макаронні вироби, наприклад, вермішель, адже тут та сама історія, що і з хлібом.
Яка ситуація буде з цінами на соняшникову олію?
В Україні не може бути дефіциту олії, тому що навіть за найгірших умов ми збираємо достатній врожай соняшникового насіння. Ми виробляємо близько 5,5 мільйонів тонн олії, а побутове споживання олії в Україні складає близько 500 тисяч тонн на рік. Тобто ми виробляємо багато олії, і значна її частина йде на експорт.
Тож не відсутність сировини впливає на ціну на олію, а вартість виробництва, зокрема витрати на електроенергію, логістику, оплату праці, а відсутність людей породжує більшу автоматизацію.
Тому ціна на олію може зрости на 10-15% до кінця року, не більше. Ймовірніше – на 10%.
Як, за вашим прогнозом, до кінця року може змінитися ціна на м’ясо: курятину, свинину та яловичину?
З м’ясом ситуація простіша. Так, перед святами воно може подорожчати, але не радикально. Адже м’ясо в Україні і так є дорогим. Передріздвяний і передноворічний ажіотаж може призвести до зростання ціни на м’ясо на 5-7%. Плюс певному подорожчанню сприятиме скорочення поголів’я: поголів’я свиней скоротилося на 7%, корів – на 7-8%. Це, звісно, впливає на формування ціни й на ринок.
А що стосується курятини, то тут на ціну впливатимуть ще й витрати на кормову базу, яка теж дорожчає.
Втім, ціни на м’ясо у нас і так високі. Скажімо так, ціну можна встановити й на рівні тисячі гривень за кілограм, але хто його буде купувати по такій ціні? Тому подорожчання буде, але помірне, і до кінця року воно складе близько 5-7%.
А що буде з цінами на овочі, наскільки можуть підскочити в ціні овочі борщового набору?
Ціни на овочі на 26-30% нижчі, ніж в аналогічний період торік. Зараз у нас сезон, і відбувається масова реалізація овочів від домогосподарств. Тобто подорожчання немає. Були деякі коливання цін на цибулю, але зараз ціна знову знизилася. Коливання були обумовлені опадами, через які цибуля псувалася.
А зараз ціна на всю овочеву групу стабільна. Але – в грудні ми заходимо в сезон зберігання, яке потребує значних витрат. До того ж ми тут знову повертаємося до чинника відсутності світла. Плюс в Україні недостатня кількості овочевих сховищ. Якщо ми навіть виростимо багато овочів, але не зможемо їх зберегти, то навіщо ці овочі, які зіпсуються без належного зберігання?
Отже, в зимовий період ціни на овочі можуть зрости на 10-25%, а з наближенням до весни – ще більше, аж до моменту появи овочів, які вирощуються на тепличних комбінатах, та наявності імпорту.
Можливо, імпорт трішки вирівняє ситуацію, бо взимку Україна дуже багато імпортує. У нас імпорт овочевої групи на рік сягає 400 мільйонів доларів, тобто нам є куди рости, є куди інвестувати. Маю на увазі інвестиції в розвиток овочевих сховищ, щоби не бути залежними від імпорту і мати змогу зберігати овочі власного виробництва. А тут ключовий момент – доступ аграріїв до кредитів, до дешевих фінансових ресурсів, без цього ніхто не інвестуватиме великі гроші в овочеві сховища, бо це дуже дороге задоволення.
А от огірками і помідорами зараз, у холодну пору року, нас забезпечують тепличні виробництва. Вже на початку листопада у нас спостерігався стрімкий стрибок цін на огірки й помідори. Осінь досить швидко стала холодною, тож виробництва потребували додаткового утеплення вже з вересня, і витрати були значними. Тому ціни на тепличні овочі вже високі, і далі вони тільки зростатимуть.
Про персону: Денис Марчук
Денис Марчук – заступник голови Всеукраїнської агарної ради, керівник Центрального апарату Аграрної партії України (2016 р.), заступник голови Аграрної партії України (2016-2017 рр.). У 2015 році координатор проекту "Аналітична платформа АПК".