/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fce303ffeec86a3915555700d23db1973.jpg)
В Україні дешевшає цибуля через низьку якість
Як передає Укрінформ, про це повідомили в EastFruit.
«Збільшення пропозиції продукції невисокої якості, яка не користується активним попитом, спричиняє подальше зниження цін на ринку цибулі в Україні. За словами самих фермерів, частка некондиційних овочів у загальному обсязі врожаю 2025 року щонайменше вдвічі перевищує минулорічні показники», - пояснили аналітики.
Наразі виробники пропонують цибулю до продажу по 4-9 грн/кг (0,10-0,21 дол./кг), залежно від якості та обсягу партій, що в середньому на 15% дешевше, ніж тижнем раніше.
Основною причиною здешевлення стало збільшення пропозиції цибулі середньої та низької якості. Через затяжні дощі в період збирання врожаю, його якість істотно постраждала, тому частина продукції не придатна для тривалого зберігання. Продавці намагаються у найкоротший термін реалізувати таку продукцію, знижуючи відпускні ціни.
Водночас продукція високої якості рідко надходить у продаж, адже оскільки фермери утримують її у сховищах в очікуванні кращої ціни.
Нині ж цибуля в Україні вже коштує в середньому на 42% дешевше, ніж за аналогічний період торік. Ключові гравці ринку не виключають подальшого зниження вартості, адже пропозиція цибулі на внутрішньому ринку продовжує збільшуватися.
Як повідомлялось, унаслідок зниження попиту та якості тепличних томатів українські виробники минулого тижня знизили відпускні ціни на овоч до 80 грн/кг.
Фото Укрінформу можна купити тут.