/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fa8ac5273d69cb5fe4659d0ca9a170089.jpg)
В Україні можуть подорожчати макарони: що впливає на ціни і чого чекати споживачам
Макарони / © www.freepik.com/free-photo
На тлі подорожчання борошна, блекаутів та кадрової нестачі макаронні вироби в Україні можуть здорожчати на 3–10%, попереджають експерти. Дехто радить українцям робити запаси продукції перед святами, але чи є реальні підстави для паніки?
Про це йдеться в матеріалі “Telegraf”.
Протягом року ціни на макарони зросли лише на близько 10%, що на тлі загальної інфляції виглядає досить скромно.
“За останні 2–3 місяці ціна майже не змінювалася. Коливання на 1–2% — несуттєві”, — зазначив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.
Минулого року різке здорожчання борошна сильно вплинуло на ціни, у 2025-му ринок залишався стабільним.
Основні фактори подорожчання
Експерти називають три головні чинники:
-
Подорожчання борошна — за рік воно зросло близько на 10%, особливо дефіцитного борошна для макаронів.
-
Електроенергія та блекаути — робота на генераторах підвищує собівартість продукції, хоча вплив на загальні ціни не критичний (приблизно +1%).
-
Кадровий дефіцит — нестача водіїв та робітників змушує підвищувати зарплати, що теж відображається на кінцевій ціні.
Прогноз на кінець року
Експерти сходяться на думці, що макарони подорожчають помірно.
-
Леонід Козаченко (Українська аграрна конфедерація) прогнозує зростання на 3–5% у грудні.
-
Валерій Сердюков, керівник відділу збуту ФОП “Стась” оцінює можливе подорожчання до 10% до кінця лютого або березня.
“Переговори про підняття ціни починаються, коли собівартість зростає на 3–4%, тоді піднімають ціну на 5%”, — пояснює Тараненко.
Раніше ми розповідали, які ціни на продукти прогнозуються перед Різдвом та Новим Роком.
Уряд / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →