/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fb6eea497a6234f7b551cfb3bab0a9592.jpg)
Коли в Україні вперше випробували ракету "Фламінго": у Генштабі розповіли
Крилата ракета "Фламінго" / © Associated Press
Сили оборони України вперше застосували вітчизняну крилату ракету FP-5 «Фламінго» навесні 2025 року.
Про це повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Дмитро Лиховій на пресконференції компанії-виробника Fire Point, передає Hromadske.
Лиховій зазначив, що «Фламінго» демонструє «великі заявлені тактико-технічні характеристики й великий потенціал розвитку». Водночас, представник Генштабу підкреслив, що ракета все ще перебуває на експериментальній стадії використання.
Потенціал та складнощі «Фламінго»
За оцінкою фахівців Генерального штабу, ракетодрону FP-5 ще «слід пройти шлях» до масової ефективності, подібний до того, який пройшов дрон FP-1 завдяки рокам масового використання та доопрацювань.
«Якщо дрон FT1 за два роки пройшов значну модернізацію, то у випадку з FP5 це робити складніше, тому що запуски обчислюються трохи іншими числами», — пояснив Дмитро Лиховій.
Масштабування виробництва та завод у Данії
Головна технічна директорка Fire Point Ірина Терех повідомила, що виробництво ракет розширюється та масштабується відповідно до початкових планів, і компанія «вкладається» у встановлені терміни.
Співвласники Fire Point також анонсували будівництво заводу в Данії для виготовлення твердопаливних двигунів, які використовуються як прискорювачі для FP-5, а також для балістичних ракет FP-7 та FP-9, що перебувають у розробці.
«Це такий завод, який дуже небезпечно мати зараз в Україні, тому що при згоранні хлорату амонію в повітря виділяється десь 30% соляної кислоти. Це екологічна катастрофа, якщо буде влучання в такий завод», — розповів співвласник компанії Денис Штілерман.
Також повідомлялося, конструктор ракети «Фламінго» Денис Штілерман розповів, як створювалася ракета та чому отримала таку назву.
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →