Цукерки Roshen по 1,5 тис. за кіло: чим вони особливі і що кажуть покупці
Фірмові магазини кондитерської фабрики Roshen пропонують покупцям цукерки, ціна яких вражає. Ласощі Gianduja коштують 1549 гривень за кілограм. Журналісти «Главкома» продегустували цукерки Gianduja та розповіли, чим вони особливі.
Чотири цукерки затягнули на 133 грн. На запитання кореспондента, чи користуються ці цукерки попитом серед покупців, консультанти фірмових магазинів ухилилися від прямої відповіді. Однак одна з консультанток все ж таки зізналася, що Gianduja здебільшого беруть для дегустації.
Цукерка Gianduja містить велику кількість цілих лісових горіхів. Сама маса цукерки не має виразного особливого запаху і нагадує аромат горіхової пасти на зразок «Мілка» чи «Нутелла». У цукерці міститься багато цілих лісових горіхів, вона легко тане в руках і може забруднити пальці.
За смаковими якостями Gianduja схожа на цукерки «Ліщина» від Roshen, але вирізняється більш інтенсивним горіховим смаком.
Загалом, усі, хто скуштував цю цукерку, відзначили, що вона смачна. Проте більшість дегустаторів дійшли висновку, що Gianduja не вартує своєї ціни. Вони повідомили, що наступного разу, ймовірно, не купили б її знову, обравши натомість іншу, доступнішу продукцію Roshen.
У продажу також є цукерки Gianduja з молочним шоколадом, вони коштують 1298 грн за кілограм. Виробник описує їх як досконале поєднання натуральної пасти з подрібненого лісового горіха та молочного шоколаду.
Для даного виду цукерок у фірмових магазинах Roshen відведено місце у центрі залу. Дизайн скляної вітрини нагадує музейну експозицію, натякаючи на ексклюзивність солодощів. Поряд лежать спеціальні коробочки для цих цукерок, які нагадують пакування для ювелірних прикрас.
Покупці підходять до вітрини, розглядають цукерки, запитують у консультантів, чому така висока ціна, а отримавши відповідь, часто йдуть до прилавків з більш доступними солодощами.
Виробником ексклюзивного шоколаду Gianduja вказано дочірнє підприємство «Ізюмінка».
Що таке Gianduja?
Цукерки Gianduja (вимовляється як Джандуя) – це не просто звичайний шоколад, а шоколадна паста, що має цікаву історію. Вона була винайдена у місті Турин (П'ємонт, Італія) у XIX столітті.
Gianduja з'явилася внаслідок обмеження постачання какао, коли туринські кондитери почали змішувати його з великою кількістю місцевого фундука, щоб заощадити. Саме високий вміст горіхової пасти (класично до 50%!) відрізняє Gianduja від звичайного шоколаду. Згодом цей рецепт став основою для всесвітньо відомої пасти Nutella.
За деякими рецептами Gianduja вказується інше співвідношення – 70% шоколаду та 30% фундука.
Причини високої ціни Gianduja
Висока ціна цих цукерок, очевидно, обумовлена високою концентрацією фундука, який є значно дорожчим інгредієнтом, ніж какао-масло чи цукор. Продукт позиціонується як преміальний та ексклюзивний, створений за «авторським рецептом», що передбачає використання відбірної сировини та, відповідно, високу націнку. Проте, в умовах війни, на тлі стрімкого зростання цін на базові продукти харчування, цукерки з такою ціновою позицією для більшості українців, лишаються скоріше музейним експонатом.