/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fcc9b06792c6988a39a3a711413c1c68a.jpg)
Відключення світла: як зміняться ціни на яйця та курятину
Яйця додадуть у ціні / © Associated Press
Відсутність стабільного енергопостачання може негативно вплинути на виробництво м’яса птиці та яєць в Україні.
Виконавчий директор Асоціації птахівників України Сергій Карпенко розповів виданню Agronews, що буде з цінами на курятину та яйця та чи можуть здорожчати ці продукти.
Він зазначив, що виробництво м’яса птиці та яєць дуже чутливе до стабільного електропостачання.
«Використання альтернативних джерел забезпечення електроенергією негативно відображається на собівартості яєць і м’яса птиці. Постійне відключення електроенергії стає загрозою не лише для виробництва продукції, а й взагалі для подальшого існування галузі птахівництва та продовольчої безпеки держави», — сказав експерт.
Карпенко підкреслив, що відключення світла загрожує втратами поголів’я та зростанням собівартості продукції.
За словами Карпенка, ще суворіші вимоги є до забезпечення електроенергією у виробників м’яса птиці, яка необхідна для інкубації, протягом всього технологічного циклу вирощування, забою птиці, переробки, зберігання та доставки готової продукції споживачам.
Він додав, що виробництво комбікормів для годівлі птиці не зовсім ще адаптовано до функціонування при відключені електроенергії. Обладнання комбікормових заводів не може працювати стабільно на дизель-генераторах, що ставить під загрозу збереження поголів’я.
«Потужне обладнання комбікормових заводів вимагає певної напруги для його запуску та роботи, забезпечення всіх пов’язаних процесів виготовлення комбікорму згідно раціонів, чого дизель-генератори забезпечити просто не здатні. Неможливість виготовити комбікорм ставить під загрозу неминучої втрати поголів’я птиці», — підкреслив експерт.
Карпенко зауважив, що використання альтернативних джерел електроенергії може призвести до здорожчання продукції птахівництва на 15-20%.
Ретривер / © PixabayЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →