/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd398133ed30dff7fcc1fbb0f7edfb59f.jpg)
Простий, ароматний та фантастично смачний: чому цвібак – це не просто "кекс" та як його спекти
Головне – зрозуміти принцип приготування. Тоді вже можна навіть змінювати рецепт, зважаючи на свої вподобання, інформує 24 Канал з посиланням на Shuba.
Основні правила, які варто врахувати під час приготування цвібака
- Насамперед потрібно зважити яйця – усі інші інгредієнти беруться відповідно до їхньої ваги. Зазвичай одне яйце має близько 50 грамів, однак усе одно важте, щоб уникнути помилок.
- Далі важливою є форма, у якій готуємо. Для середньої кексової форми "як хлібчик" – 18×8 сантиметрів по дну (22×11 сантиметрів зверху, 6 сантиметрів глибини) – підходить цвібак на 3 великі яйця. Авторка віддає перевагу звичайним металевим формам, вистеленим пергаментом.
Зверніть увагу! Усі пропорції, наведені нижче, розраховані на 2 такі форми, тобто на 2 цвібаки, адже, за словами пані Стефи, "пекти один – то знущання".
Є ще кілька важливих порад:
- Яйця мають бути охолодженими. Краще брати домашні, із насиченим жовтком – так випічка набуде гарнішого кольору.
- Борошно слід просіяти разом із содою. Частину можна замінити на кукурудзяний крохмаль – 2 – 3 ложки. Він візьме зайву вологу, зробить текстуру більш пісковою, а скоринку – ближчою до "безешної".
- Родзинки краще брати різнокольорові, щоб зріз був яскравішим. Частину ваги можна замінити курагою, але нарізаною. Усі сухофрукти необхідно промити, запарити кип’ятком, висушити й залити ромом або коньяком у закритій банці хоча б на кілька годин, а ще краще – на добу. Перед додаванням у тісто струсіть зайву вологу. Алкоголь додасть аромату та довшого терміну зберігання. Залишки алкоголю, у якому настоювалися родзинки, можна влити в тісто разом із жовтками.
- Окрім родзинок, можна використати сушені вишні, журавлину (свіжу або в’ялену), фініки.
- А щоб отримати справжній цвібак (адже Zwieback означає "печений двічі"), після випікання його варто нарізати й підсушити в теплій духовці до стану сухариків. Хоча це вже питання особистого смаку.
Дивіться, як правильно пекти цвібак: відео
Як приготувати цвібак
- Час: 1 година 45 хвилин
- Порцій: 8
Інгредієнти:
– 350 грамів яєць;
– 350 грамів цукру;
– 350 грамів борошна;
– 0,5 чайної ложки соди;
– 350 грамів волоських горіхів;
– 350 грамів родзинок;
– цукати до смаку;
– лимонна цедра до смаку;
– ванільний цукор до смаку.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 – 210℃. Форму вистеліть промащеним пергаментом.
- Відокремте жовтки від білків. У великій мисці збийте білки з дрібкою солі. Коли вони збліднуть і збільшаться в об’ємі, поступово всипайте цукор. Коли отримаєте стійку піну, продовжуючи збивати, додайте по одному жовтку, а потім – борошно із содою, ванільний цукор і цедру.
- Сухофрукти, горіхи та інші додатки перед змішуванням із тістом обваляйте в суміші борошна й крохмалю, щоб вони не осіли на дно.
- Акуратно вмішайте всі додатки в тісто ложкою та перекладіть у форму, вистелену пергаментом. Випікайте приблизно 45 – 60 хвилин – точний час залежить від вашої духовки. Почніть із 200℃, а через 30 хвилин зменште до 180℃ і дайте "висушитися". Перевіряйте готовність дерев'яною шпажкою. Після вимкнення духовки залиште цвібак усередині ще на 5 хвилин. Потім дістаньте, перекладіть на бік і дайте охолонути.
- Після повного охолодження посипте цукровою пудрою. Нарізати цвібак найкраще наступного дня.
Як зрозуміти, що випічка вже готова?
Щоб упевнитися, що випічка повністю пропеклася, вставте в центр чисту зубочистку або дерев’яну шпажку, радить The Takeout. Якщо вона виходить сухою або з кількома дрібними крихтами, форму можна виймати.
Тривалість випікання також залежить від особливостей вашої духовки та обраного режиму. Тому зважайте на час, зазначений у рецепті, але не вагайтеся перевірити випічку раніше, аби вона не пересушилася.
Які ще пляцки слід спекти?
Радимо приготувати "Польську Хатку Пухатку" – багато користувачів соцмереж від неї просто шаленіють.
Також, цілком ймовірно, ваших рідних та близьких вразить смак легендарного "Макового цвіту".