/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Fb666d99d-fe2d-435c-8bd8-6012ebe9f2d3.jpeg)
Ресторан «Липський особняк»
Ресторан високої української кухні з використанням найновіших кулінарних технологій. Розташований у Печерському районі Києва, по вулиці Липській, 15. Будинок знаходиться у кварталі, що обмежений вулицями Липською, Інститутською, Виноградним провулком та вулицею Пилипа Орлика. В урочищі Клов у межах історичної місцевості Липки. Розташовується фронтом вулиці Липській. Будівлю було зведено у 1931-1932 роках як їдальню для працівників Державного політичного управління. Згодом будинок неодноразово перебудовувався, але початкове функціональне призначення не змінювалося – заклад громадського харчування.
Історія створення
У 2002 році Майкл Дон і Геннадій Медведєв (ресторатор, співвласник мережі ресторанів «Світова карта», власник мережі ресторанів японської кухні «Сушія»), орендували напівзруйновану будівлю зі статусом під знесення, за адресою: вулиця Липська, 15. Будівля давно занепала і не представляла ніякої архітектурної цінності. У зовнішньому вигляді будинку вже неможливо було впізнати початкову задумку. За Державним реєстрам будівля не належала до Пам'ятників історії та архітектури, незважаючи на сусідство з особняком Маркуса Закса. Було замовлено експертну оцінку, яка не підтвердила жодної цінності в історичному чи архітектурному плані.
Медведєв і Дон вирішили реконструювати будинок, приділивши увагу фасаду. Спочатку цільної картинки майбутнього ресторану ще не було, оскільки споруда по Липській, 15 орендувалася під кілька ймовірних форматів: ресторан або заклад швидкого харчування (модний варіант 2000-х). Перемогла концепція ресторану та саме ресторану української кухні.
Так як жодних архітектурних обмежень не було, то дуже швидко було проведено будівельні роботи, і в тому ж 2002 відкрився ресторан «Липський особняк». Ресторан зайняв площу територією 1200м2, його інтер'єр поєднував класику та модерн. Зали прикрашені ліпниною, сучасні меблі відмінно поєднуються з антикварними елементами інтер'єру: кушетки, спеціально було куплено старовинний рояль. В основному залі розвішані панно у стилі поп-арт та величезних розмірів дзеркала.
Кухня ресторану «Липський особняк» українська, в основі рецепти із застосуванням найновіших кулінарних технологій. Борщ, приготований у «Липському особняку», вважається найоригінальнішим, але при цьому відповідає стандартам.
Ресторан «Липський особняк» було відзначено винним гідом «Wine Spectator», також Президент України Віктор Ющенко вибрав його як місце проведення офіційних зустрічей.
У 2014 році «Липський особняк» став переможцем ресторанної премії СІЛЬ у номінації «Кращий український ресторан».
У 2016 році Геннадій Медведєв вирішив змінити концепцію ресторану, оскільки та ідея, яку реалізовували від початку, - застаріла, і ресторан припинив привертати увагу чиновників найближчого Урядового кварталу.
Ресторан було перейменовано на «Липський». І він став більше кафе, ніж рестораном. Дизайн-проект підготувало львівське бюро «Хочу Раю». В результаті було оновлено інтер'єр у бік спрощеного, сучасного концепту, добудовано другий поверх, а вся будівля була перефарбована у насичений зелений колір. Замість бару на першому поверсі збудували відкриту кухню.
На вході, де раніше був гардероб, тепер знаходиться кондитерська зі свіжою випічкою, смачною кавою на виніс, тістечками, кефіром та компотами власного виробництва.
Проте у меню ресторану залишились класичні страви української кухні. Можна попередньо забронювати столик та замовити борщ, вареники у вишуканому, сучасному оформленні. Шеф-кухар хоч і змінився, але концепт у бік осучаснення меню залишився.